Свечани недељни ручак није могао да прође без соса од вишања.
![1633353902_Depositphotos_87276744_XL.jpg](/cache/images/f/c/9/3/5/fc935add7aad8edf170c1aba64c5ed3f6260e1ea.jpg)
Сви су чули за традиционални војвођански ручак - супа, месо и сос. Комбинација коју воле сви, поготово кад је све домаће. Сос се обично прави од парадајза, али кад је мало свечанија прилика и кад се прави говеђа супа, увек је прати сос од вишања.
Прочитајте још: ПОМФРИТ КАО ИЗ РЕСТОРАНА: Ево шта треба да урадите пре пржења
Рецепт за сос од вишања
Потребно је:
- 1/2 кг цепаних вишања
- 6-7 кашика шећера
- мало масти
- 1.5 кашика брашна
Припрема:
У шерпи прпржити кашику брашна на масти (или уљу), а кад поприми жућкасту боју (не превише жуту), додајте сок од вишања и вишње и кувајте неколико секунди, уз мешање, а затим додајте мало воде или супе (ако правите домаћу супу) и мешајте пар минута док се не згусне.
Савет: Када кувате сос, у тренутку доливања супе или воде, увек користите топлу варијанту, како не бисте прекинули кување соса, јер се они по правилу кувају пар минута, интензивно.
У току кувања, по жељи додајте шећер и со. Шећер се додаје ако су вишње сувише киселе. Уколико је сос сувише густ, слободно га разблажите са још мало вруће супе или воде.
Сос најбоље иде уз говеђе месо.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ