Svečani nedeljni ručak nije mogao da prođe bez sosa od višanja.
Svi su čuli za tradicionalni vojvođanski ručak - supa, meso i sos. Kombinacija koju vole svi, pogotovo kad je sve domaće. Sos se obično pravi od paradajza, ali kad je malo svečanija prilika i kad se pravi goveđa supa, uvek je prati sos od višanja.
Pročitajte još: POMFRIT KAO IZ RESTORANA: Evo šta treba da uradite pre prženja
Recept za sos od višanja
Potrebno je:
- 1/2 kg cepanih višanja
- 6-7 kašika šećera
- malo masti
- 1.5 kašika brašna
Priprema:
U šerpi prpržiti kašiku brašna na masti (ili ulju), a kad poprimi žućkastu boju (ne previše žutu), dodajte sok od višanja i višnje i kuvajte nekoliko sekundi, uz mešanje, a zatim dodajte malo vode ili supe (ako pravite domaću supu) i mešajte par minuta dok se ne zgusne.
Savet: Kada kuvate sos, u trenutku dolivanja supe ili vode, uvek koristite toplu varijantu, kako ne biste prekinuli kuvanje sosa, jer se oni po pravilu kuvaju par minuta, intenzivno.
U toku kuvanja, po želji dodajte šećer i so. Šećer se dodaje ako su višnje suviše kisele. Ukoliko je sos suviše gust, slobodno ga razblažite sa još malo vruće supe ili vode.
Sos najbolje ide uz goveđe meso.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU