Ништа није боље од прављења сопственог теста за пицу. Поготово кад је преливено груиером и саламом за укусан алпски укус
За алпску пицу требаће вам пола сата-сат да је припремите, па је идеална опција за ручак после посла.
Састојци
За тесто
- 500г обичног брашна, плус додатно за посипање прашине
- 2 кашичице соли
- 7г кесица сувог квасца
- 320 мл млаке воде
- сушене презле или гриз, за посипање
За прелив
- 80г груиере сира, ренданог
- 250г крем фреш (кисела крема)
- соли и свеже млевеног црног бибера
- 1 велики црвени лук, танко нарезан
- 140г саламе, исечене на тракице
- лишће мајорана
Прочитајте још: КАПОНАТА ЗА РУЧАК: Медитеранско јело пуног укуса које прија и балканском сензибилитету (РЕЦЕПТ)
Поступак:
За тесто за пицу помешајте брашно, со и квасац у великој посуди. Постепено додајте воду, добро мешајући рукама да добијете тесто. Ако вам је тесто превише лепљиво, додајте још мало брашна. Обликујте лопту, прекријте крпом и оставите да одстоји пет минута.
Месите тесто око 10 минута и поделите га на пола. Чисту кухињску крпу поспите мало брашна и на њу ставите комаде теста. Покријте мало влажном крпом и оставите да се диже најмање 30 минута на топлом месту.
Загрејте рерну на 240Ц. У међувремену, за прелив, помешајте груиере и крем фреш у чинији, додајући мало соли и бибера по укусу. Оставите на страну.
Када је тесто нарасло, поспите мало брашна на чисту радну површину и једну лоптицу теста раширите у круг пречника око 30цм, чинећи га што тањим (без кидања), са мало дебљим рубом. Поновите са другом лоптом теста. Два равна плеха поспите презлом или гризом и на њих ставите подлоге за пицу.
Преко сваке подлоге распоредите крем фраиш смесу. Прелијте луком и саламом. Пеците у загрејаној рерни 10 минута. Извадите из рерне, поспите мајораном и послужите.
БОНУС ВИДЕО: