Куповно тесто за пицу не може никада да надмаши домаће, а уз овај рецепт направићете га очас посла
Састојци:
- 400 г обичног брашна, плус додатак за посипање
- 7г кесица брзог сувог квасца
- 1 кашичица фине морске соли
- 1 кашичица шец́ера
- 2 кашике маслиновог уља, плус додатно за капање
- 1 кашика кукурузног брашна, паленте или гриза
Рецепт за брзинско тесто за пицу:
За тесто за пицу агрејте рерну на највишу температуру, око 240°Ц, пре него што почнете да правите тесто. Ставите 2 велика плеха за печење, да се загреју. Помешајте брашно, квасац, со и шец́ер у посуди за мешање. Направите удубљење у средини и додајте уље, а затим додајте око 225 мл воде да се добије тесто. Истресите на побрашњену површину и мешајте 1 минут, само док не постане глатко. Оставите да се диже, док припремате преливе за пицу.
Разваљајте једну по једну лоптицу на лагано побрашњеној површини, пречника око 25 цм. Поспите велики квадрат папира за печење кукурузним брашном, а затим подигните тесто на папир. Развуците га и притисните врховима прстију док не буде пречника око 30 цм. Средина треба да буде око 5мм, а кора око 1цм дубока. Поновите да направите другу кору за пицу.
Намажите пице сосом и додајте преливе. Прелијте са мало уља и оставите да одстоји 10-15 минута пре печења, да тесто почне да се диже. Гурните пице на претходно загрејане тепсије. Пеците 10-15 минута док основа не постане златна и хрскава.
(Ствар укуса)