Ništa nije bolje od pravljenja sopstvenog testa za picu. Pogotovo kad je preliveno gruierom i salamom za ukusan alpski ukus
Za alpsku picu trebaće vam pola sata-sat da je pripremite, pa je idealna opcija za ručak posle posla.
Sastojci
Za testo
- 500g običnog brašna, plus dodatno za posipanje prašine
- 2 kašičice soli
- 7g kesica suvog kvasca
- 320 ml mlake vode
- sušene prezle ili griz, za posipanje
Za preliv
- 80g gruiere sira, rendanog
- 250g krem freš (kisela krema)
- soli i sveže mlevenog crnog bibera
- 1 veliki crveni luk, tanko narezan
- 140g salame, isečene na trakice
- lišće majorana
Pročitajte još: KAPONATA ZA RUČAK: Mediteransko jelo punog ukusa koje prija i balkanskom senzibilitetu (RECEPT)
Postupak:
Za testo za picu pomešajte brašno, so i kvasac u velikoj posudi. Postepeno dodajte vodu, dobro mešajući rukama da dobijete testo. Ako vam je testo previše lepljivo, dodajte još malo brašna. Oblikujte loptu, prekrijte krpom i ostavite da odstoji pet minuta.
Mesite testo oko 10 minuta i podelite ga na pola. Čistu kuhinjsku krpu pospite malo brašna i na nju stavite komade testa. Pokrijte malo vlažnom krpom i ostavite da se diže najmanje 30 minuta na toplom mestu.
Zagrejte rernu na 240C. U međuvremenu, za preliv, pomešajte gruiere i krem freš u činiji, dodajući malo soli i bibera po ukusu. Ostavite na stranu.
Kada je testo naraslo, pospite malo brašna na čistu radnu površinu i jednu lopticu testa raširite u krug prečnika oko 30cm, čineći ga što tanjim (bez kidanja), sa malo debljim rubom. Ponovite sa drugom loptom testa. Dva ravna pleha pospite prezlom ili grizom i na njih stavite podloge za picu.
Preko svake podloge rasporedite krem fraiš smesu. Prelijte lukom i salamom. Pecite u zagrejanoj rerni 10 minuta. Izvadite iz rerne, pospite majoranom i poslužite.
BONUS VIDEO: