Нека дигне руку свако ко у посластичарници увек наручује шампиту, овај колач нашег детињства је један од омиљених међу нашим народом, а ево како да га направите у удобности сопственог дома

Шампита се обично замишља као велики колач у највећој тепсији у кухињи. Али не мора бити тако. Ево како да направите малу шампиту од 4 јаја само за своју породицу. На тај начин, ова укусна посластица ће се брзо појести док је још увек свежа, јер тада је и најлепша. Шампита губитком свежине, губи својства и чврстоћу. Према том чим се колач охлади одрезати добар комад и уживати у белој, слаткој пени.
САСТОЈЦИ:
Шам:
1 чаша шећера
3/4 чаше воде (чаша је од 200 мл.)
4 беланца
Бисквит:
4 жуманца
2 кашике шећера
4 равне кашике брашна
на врх ножа прашка за пециво
ПРИПРЕМА:
За шам је потребно скувати воду са шећером и затим умутити беланца док не добијете чврсти шам, па све то заједно сјединити.
За бисквит је потребно миксером умутити све састојке и испећи у рерни подлогу за колач.
На крају сипати шам преко коре и оставити у фрижидеру да се охлади, по жељи можете посути по врху стегнутог колача какао прах. Пријатно!
Стилл
Бонус видео:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ