Neka digne ruku svako ko u poslastičarnici uvek naručuje šampitu, ovaj kolač našeg detinjstva je jedan od omiljenih među našim narodom, a evo kako da ga napravite u udobnosti sopstvenog doma
Šampita se obično zamišlja kao veliki kolač u najvećoj tepsiji u kuhinji. Ali ne mora biti tako. Evo kako da napravite malu šampitu od 4 jaja samo za svoju porodicu. Na taj način, ova ukusna poslastica će se brzo pojesti dok je još uvek sveža, jer tada je i najlepša. Šampita gubitkom svežine, gubi svojstva i čvrstoću. Prema tom čim se kolač ohladi odrezati dobar komad i uživati u beloj, slatkoj peni.
SASTOJCI:
Šam:
1 čaša šećera
3/4 čaše vode (čaša je od 200 ml.)
4 belanca
Biskvit:
4 žumanca
2 kašike šećera
4 ravne kašike brašna
na vrh noža praška za pecivo
PRIPREMA:
Za šam je potrebno skuvati vodu sa šećerom i zatim umutiti belanca dok ne dobijete čvrsti šam, pa sve to zajedno sjediniti.
Za biskvit je potrebno mikserom umutiti sve sastojke i ispeći u rerni podlogu za kolač.
Na kraju sipati šam preko kore i ostaviti u frižideru da se ohladi, po želji možete posuti po vrhu stegnutog kolača kakao prah. Prijatno!
Still
Bonus video:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU