Жито мора да се нађе на свакој славсој трпези ако славите славу, наравно поред славског колача, свеће и вина
Свако од ових обележја има посебну симболику и тако славски колач представља Исуса Христа, вино његову проливену крв, жито се прави у част светитеља који се прославља, а свећа је дар који породица поклања Богу. Она представља светлост вере и пали се на дан славе, пре резања славског колача.
Многе домаћице имају дилему која се тиче припреме славског жита. Постоје неколико савета који ће вам олакшати припремање, а оно што је битно јесте да направите онолико жита колико очекујете гостију, јер не ваља га бацати. Такође, многи су у дилеми када се прави жито, да ли дан раниије, два дана раније или на сам дан славе. Најпрактичније је да га припремите дан раније, али можете и на сам дан славе, у зору. Ако желите да направите жито које ће сви гости хвалити онда користите пшеницу белију, као и орахе.
Састојци:
- 250 г пшенице белије
- 200 г шећера
- 200 г млевених ораха
- 1 кесица ванилин шећера
- мало мускатног орашчића
Рецепт за традиционално славско жито:
Пшеницу очистите од каменчића и кукоља, па ставите у шерпу и прелијте водом, па кувајте док не крене да кључа. Процедите, а затим још једном поновите исти поступак. Исперите пшеницу у неколико вода, па ставите да се кува. Када је пшеница скувана, пустите је да се мало охлади, па је процедите док је млака. То је једна од тајни, пшенични скроб треба да остане са житом. Топло жито затим лепо изблендирајте, али немојте скроз да уситните. Боље је да пшеница буде крупније млевена, да има волуминозност. То је друга тајна најбољег рецепта за славско жито. Затим у њу додајте шећер и орахе, ванилин шећер и мало мускатног ораха. Рукама сједините смесу. Ако желите украсите га орасима.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ