Чорба која је погодна и за лето
Гаспаћо је један од најпознтијих шпанских специјалитета, а колико је популаран говори и чињеница да је рецепт промовисао у свом филму "Жене на рубу нервног слома" и Педро Алмодовар. Ову хладну парадајз чорбу Шпанци највише једу лети, јер не само да је укусна и заситна, већ и освежава, а лако се прави. Све што вам је потребно су парадајз, краставац и паприка, а све се то помеша у блендеру. Научите како се прави једна од најлепших парадајз чорби.
Састојци:
- 900 г парадајза
- 1 црвена или зелена паприка
- 1 краставац
- 1 мањи црни лук
- 1 чен белог лука
- 2 кашичице сирц́ета
- 1/2 шоље маслиновог уља
Припрема:
Парадајз и паприку кратко бланширајте у кључалој води. Скините кожицу, па ситно исеците. Ставите у блендер, па додајте очишћени бели и црни лук, као и краставац. Добро изблендирајте да се сви састојци лепо сједине. Затим сипајте сирће и посолите, па опет изблендирајте, а онда сипајте и маслиново уље. Још једном изблендирајте и гаспаћо је готов. Текстура треба да буде кремаста, а затим процедите. Сипајте у стаклену посуду и охладите. Можете и одмах да једете. Послужите са крутонима или нечиме по вашој жељи.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ