Направите домаћи џем од шљива
Џем је популаран намаз, а онај прави домаћински је увек укуснији од куповног. Ако ове године спремате зимницу, онда обавезно направите и џем од шљива, али који се не кува, већ се пече у рерни.
Припрема је једноставна, а укус фантастичан. А због додатка цимета и рума док будете пекли џем мирисаће цела кућа.
Састојци:
– 1 кг шљива
– прстохват соли
– 1 кашичица цимета
– 1 кашичица рума
– 200 г шећера (опционо)
Припрема:
Шљиве лепо оперите, па обришите убрусом или крпом. Ножем пресеците на пола, пратите линију која постоји на шљиви, па извадите коштицу. Поређајте их у шерпу (која може у рерну) и поспите прстохватом соли. Пеците у загрејаној рерни на 200°Ц око сат времена. Шећер није неопходан, али ако желите да га додате она на пола печења поспите преко шљива и промешајте.
Повремено баците поглед и промешајте ако је потребно. У готов џем додајте цимет и рум, промешајте, па сипајте у стерилисане тегле и добро затворите, па окрените наопачке и држите их тако 5 минута. Опет окрените тегле (тако да стоје нормално) и охладите.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ