Сезона јабука је увелико почела, па је право време да савладате рецепт за ову нискокалоричну посластицу
Јабуке представљају симбол здравља, љубави и плодности, а велику улогу имале су и на трпезаријском столу током важних ритуалних догађаја и церемонија као што су веридбе, црквено венчање и готово сви празници.
Прочитајте још: Врхунско јело које покреће сва чула: ПИЛЕЋЕ ШНИЦЛЕ У СОЈА СОСУ (ФОТО/ВИДЕО)
Руси су познати по томе, да јабуку користе у различитим облицима. У почетку су је користили као украс за јела од меса, попут печене гуске пуњене јабукама, али су потом схватили и да могу да је спреме као засебно јело са карактеристичним укусом и бројним благодатима, јер су дијететске, хипоалергијске и хранљиве.
Најједноставнији начин печења јабука је једноставно сечење на половину или четвртину, а затим печење у рерни или микроталасној пец́ници 10-15 минута. Додавањем неке врсте пуњења претварате је из брзе грицкалице у пуни доручак или здраву и нискокалоричну посластицу. Пуњење за јабуке може бити различито: најкласичнија је мешавина творога (руска врста скуте или скуте) са медом, орасима и сувим грожђем. Такође је сјајно додати неке киселе врсте бобица попут боровнице, овсене каше и сувог воћа.
Још једна лепа ствар овог рецепта је што уопште није сезонски. Састојке можете лако пронаћи током целе године.
Састојци:
- 3 средње величине јабука
- 100гр свежег сира/вурде
- 50 гр бруснице /боровница
- 30 гр ораха
- 2 кашичице меда
1/2 кашичице цимета
Прочитајте још: Обратите пажњу на ове ствари и ИЗБЕГНИТЕ ТРОВАЊЕ ХРАНОМ
Припрема
1. Исеците рупе у јабукама, како бисте направили удубљење и очистили их од кошпица.
2. у посуду умешајте, брусницу/боровницу са сиром и медом.
3. исецкајте орах
4. додајте ораах у смесу од боровнице/бруснице, меда и сира
5. напуните јабуке смесом, а затим поспите са циметом
6. ставите јабуке у посуду за печење и прекријте фолијом. Пеците око 30-40 минута, на темературу од 190 степени.
7. Јабуке су спремне, када омекшају и поприме сочан укус. Извадите их из рерне и послужите топле. Пријатно!
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ