Sezona jabuka je uveliko počela, pa je pravo vreme da savladate recept za ovu niskokaloričnu poslasticu
Jabuke predstavljaju simbol zdravlja, ljubavi i plodnosti, a veliku ulogu imale su i na trpezarijskom stolu tokom važnih ritualnih događaja i ceremonija kao što su veridbe, crkveno venčanje i gotovo svi praznici.
Pročitajte još: Vrhunsko jelo koje pokreće sva čula: PILEĆE ŠNICLE U SOJA SOSU (FOTO/VIDEO)
Rusi su poznati po tome, da jabuku koriste u različitim oblicima. U početku su je koristili kao ukras za jela od mesa, poput pečene guske punjene jabukama, ali su potom shvatili i da mogu da je spreme kao zasebno jelo sa karakterističnim ukusom i brojnim blagodatima, jer su dijetetske, hipoalergijske i hranljive.
Najjednostavniji način pečenja jabuka je jednostavno sečenje na polovinu ili četvrtinu, a zatim pečenje u rerni ili mikrotalasnoj pećnici 10-15 minuta. Dodavanjem neke vrste punjenja pretvarate je iz brze grickalice u puni doručak ili zdravu i niskokaloričnu poslasticu. Punjenje za jabuke može biti različito: najklasičnija je mešavina tvoroga (ruska vrsta skute ili skute) sa medom, orasima i suvim grožđem. Takođe je sjajno dodati neke kisele vrste bobica poput borovnice, ovsene kaše i suvog voća.
Još jedna lepa stvar ovog recepta je što uopšte nije sezonski. Sastojke možete lako pronaći tokom cele godine.
Sastojci:
- 3 srednje veličine jabuka
- 100gr svežeg sira/vurde
- 50 gr brusnice /borovnica
- 30 gr oraha
- 2 kašičice meda
1/2 kašičice cimeta
Pročitajte još: Obratite pažnju na ove stvari i IZBEGNITE TROVANJE HRANOM
Priprema
1. Isecite rupe u jabukama, kako biste napravili udubljenje i očistili ih od košpica.
2. u posudu umešajte, brusnicu/borovnicu sa sirom i medom.
3. iseckajte orah
4. dodajte oraah u smesu od borovnice/brusnice, meda i sira
5. napunite jabuke smesom, a zatim pospite sa cimetom
6. stavite jabuke u posudu za pečenje i prekrijte folijom. Pecite oko 30-40 minuta, na temeraturu od 190 stepeni.
7. Jabuke su spremne, kada omekšaju i poprime sočan ukus. Izvadite ih iz rerne i poslužite tople. Prijatno!
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU