Божићни пост је почео, а ове врсте риба би требало да избегавате
У понедељак је почео велики Божићни пост, а једна од главних намирница која ће не наћи на трпези свакако је риба. Риба је начелно веома здрава, али може бити и опасна по здравље уколико конзумирамо поједине врсте из загађених подручја.
Риба јес богата протеинима, витаминима, минералима и здравим омега-3 масним киселинама, али велика мана је у томе што може да садржи пуно живе. Због тога треба обратити пажњу на то шта купујемо.
Поједине вртсре рибе треба избегавати, уместо њих одаберите оне које су мање штетне, а ево које су то.
Шкушу треба избегавати
Иако се ова риба води као једна од здравијих, она је због своје прождрљивости једна од оних које треба избегавати. Скуша је предатор, и не бира шта једе, па постоји одлична шанса да је пуна живе.
Прочитајте још: Ситни чоколадни колачи са кексом: Никад једноставнији рецепт, а укусу нећете моћи да одолите (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)
Уместо скуше једите инћуне
Ова ситна риба, која је препуна укуса савршено се слаже уз салате и пасте, а садржи знатно мање живе. Не само да су инћуни пуни масних киселина, већ садрже велике количине гвожђа.
Не једите свеже одреске албакор туне
Наиме, албакор туна садржи средњи ниво живе, и зато је треба или избегавати или јести једну мању порцију недељно. За шницле од туне важи исто правило.
Уместо тога боље једите туну у конзерви
Туна из конзерве нема много живе, и зато можете да је једете знатно чешће од свеже варијанте.
Прочитајте још: НАЈБОЉИ РЕЦЕПТ ЗА ПОСНИ СЛАВСКИ КОЛАЧ: Укусан, мекан и успева свима (ФОТО)
Избегавајте сабљарку
Ова риба, баш као и скуша, се храни другим рибама и налази се при самом врху ланца исхране. Зато се трудите да је избегавате, или је једите што ређе.
Уместо ње боље поједите сардину
Знатно јефтинија и приступачнија опција је сардина, која је уједно и веома хранљива. Најбоље би било да је једете свежу, али нутриционисти се слажу да је и она из конзерве одличан извор омега-3 масних киселина и изузетно здравог витамина Д.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ