Špargla je izuzetno zdravo povrće, a priprema se lako i brzo se dobijaju salate, prilog, predjelo ili čitava večera.
Špargle su prepune vlakana, pa u ishranu treba da ih uvrste dame koje žele da oslabe. Vole ih i muškarci, jer se još iz vremena antičke Grčke smatra da su špargle uspešan afrodizijak.
Pročitajte još: OSVEŽENJE: Salata u boji italijanske ZASTAVE
Sastojci:
- 350 grama špargli za dvoje
- so, biber
- maslinovo ulje
- malo parmezana
Priprema:
Špargle se operu i donji deo se oljušti ljuštilicom. Ukoliko su mlade, a to se vidi po debljini, ne moraju da se ljušte, već se samo donji, tvrdi kraj iseče.
Mogu da se kuvaju ili prže, ali i da se prvo skuvaju da omeknu, pa kratko isprže.
Špargle mogu da se prže ili kuvaju. U oba slučaja se spremaju veoma brzo. Mnoge domaćice ih spremaju tako što prvo špargle skuvaju oko tri minuta, ocede i posle toga proprže u tiganju. To se naročito preporučuje kada su zrele.
Isprežene špargle mogu da se jedu zalivene sa malo maslinovog ulja i naredndanog parmezana. Mogu da se umotaju u šunku.
Pročitajte još: Skuvali ste supu? Spremite brzi sos od 4 sastojka i eto ručka! (Foto)
Mogu da se jedu i sa holanadez ili bešamel sosom koji se priprema tako što se kratko isprže brašno i ulje, pa se postepeno dodaje mleko. Da bi sos bio ukusniji u brašno se doda i kašikica mirođije.
Špargle su odlične za srčane bolesnike i ljude sa visokim pritiskom, jer smanjuje loš holesterol u krvi.