Рецепт за ситни сир
Добијени сир је благ и кремаст, са деликатним мирисом лимуна. Ситни сир је свестран и може се користити уместо рикоте у рецептима или као једноставан крем сир као прелив или намаз.
Прочитајте још: Савршена вечера: Припремите ПУЊЕНЕ преливене РОЛНИЦЕ (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)
Састојци:
1,5 л пуномасног млека (сировог или пастеризованог, али не ултра-пастеризованог)
2 шоље култивисане млаћенице
4 кашике лимуновог сока (свежег или флашираног)
1/2 кашичице морске соли (опционо, по укусу)
Свеже зачинско биље, млевено (опционо)
Припрема:
Сипајте млеко у шерпу и загрејте на средњој ватри до 175 степени. Мешајте по потреби да спречите загоревање и смањите топлоту када почне да се лепи за дно тигања. Искључите ватру и додајте млаћеницу и лимунов сок, мешајући да се сједини.
Млеко би требало одмах да почне да ствара згрушавање, али га оставите да стоји неометано најмање 5 минута. У овом тренутку, требало би да видите јасно раздвајање скуте и сурутке. Сипајте скуту и сурутку у цедило обложено газом.
Прочитајте још: Најбржи рецепт за тестенине: Сос коме нећете моћи да одолите (ФОТО/ВИДЕО)
Оставите скуту да се оцеди 2-3 минута, док не изгледа као густа овсена каша. (Оцедите дуже за сушени готов сир). Умешајте со и зачинско биље (опционо, ако користите) и послужите.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ