Recept za sitni sir
Dobijeni sir je blag i kremast, sa delikatnim mirisom limuna. Sitni sir je svestran i može se koristiti umesto rikote u receptima ili kao jednostavan krem sir kao preliv ili namaz.
Pročitajte još: Savršena večera: Pripremite PUNJENE prelivene ROLNICE (RECEPT/VIDEO)
Sastojci:
1,5 l punomasnog mleka (sirovog ili pasterizovanog, ali ne ultra-pasterizovanog)
2 šolje kultivisane mlaćenice
4 kašike limunovog soka (svežeg ili flaširanog)
1/2 kašičice morske soli (opciono, po ukusu)
Sveže začinsko bilje, mleveno (opciono)
Priprema:
Sipajte mleko u šerpu i zagrejte na srednjoj vatri do 175 stepeni. Mešajte po potrebi da sprečite zagorevanje i smanjite toplotu kada počne da se lepi za dno tiganja. Isključite vatru i dodajte mlaćenicu i limunov sok, mešajući da se sjedini.
Mleko bi trebalo odmah da počne da stvara zgrušavanje, ali ga ostavite da stoji neometano najmanje 5 minuta. U ovom trenutku, trebalo bi da vidite jasno razdvajanje skute i surutke. Sipajte skutu i surutku u cedilo obloženo gazom.
Pročitajte još: Najbrži recept za testenine: Sos kome nećete moći da odolite (FOTO/VIDEO)
Ostavite skutu da se ocedi 2-3 minuta, dok ne izgleda kao gusta ovsena kaša. (Ocedite duže za sušeni gotov sir). Umešajte so i začinsko bilje (opciono, ako koristite) i poslužite.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU