Изузетни намаз, егзотичног имена, направљен од печених парика са орасима и сирупом од нара, који морате направити и пробати
Намаз егзотичног имена из богате блискоисточне кухиње, настао у Сирији. Пођеднако је заступљен у Турској, Либану, Палестини, са неким малим разликама.
Ова кухиња се све више цени, ради коришћења здравих састојака, разноврсних укуса и необичних и маштовитих комбинација намирница. Мухамара је изузетан намаз, направљен од печених парика са орасима и сирупом од нара.
Шта нам је све потребно:
-
150г печених ораха
-
главица црног лука
- 3 чена белог лука
- 1 љута папричица
- сок од пола лимуна
- 3 кашике соса од нара
- 2-3 кашике маслиновог уља
- со, бибер
Зачини:
по пола кашичице паприке, кумина, коријандера
Начин прпиреме:
1. Паприке испећи, ољуштити и оставити да се оцеде.
Орахе пећи у рерни, на 150 Ц, да добију тамнију боју, око 15 минута.
На маслиновом уљу испржити црни лук, па додати зачине.
2. Печене, ољуштене и оцеђене паприке без семенки исецкајте на ситне комадиће, додати сируп од нара (или нацедите мало сока од нара), исецкане печене орахе, љуту паприку, лук са зачинима, бели лук, со, бибер и сок од лимуна. Све то добро промешати и након тога оставити у фрижидер. По неким рецептима у мухамару се додају и презле. Уколико вам се догоди да је намаз течније структуре слободно додајте презле.
НАПОМЕНА: Лакши начин припреме је да све састојке ставите у блендер на кратко и направите намаз од паприка.
Пред служење, мухамару можете прелити маслиновим уљем, и додати насецкани першун. Сервирати уз либански хлеб, баба гануш, хумус, фалафел, као мезе.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ