Izuzetni namaz, egzotičnog imena, napravljen od pečenih parika sa orasima i sirupom od nara, koji morate napraviti i probati
Namaz egzotičnog imena iz bogate bliskoistočne kuhinje, nastao u Siriji. Pođednako je zastupljen u Turskoj, Libanu, Palestini, sa nekim malim razlikama.
Ova kuhinja se sve više ceni, radi korišćenja zdravih sastojaka, raznovrsnih ukusa i neobičnih i maštovitih kombinacija namirnica. Muhamara je izuzetan namaz, napravljen od pečenih parika sa orasima i sirupom od nara.
Šta nam je sve potrebno:
-
150g pečenih oraha
-
glavica crnog luka
- 3 čena belog luka
- 1 ljuta papričica
- sok od pola limuna
- 3 kašike sosa od nara
- 2-3 kašike maslinovog ulja
- so, biber
Začini:
po pola kašičice paprike, kumina, korijandera
Način prpireme:
1. Paprike ispeći, oljuštiti i ostaviti da se ocede.
Orahe peći u rerni, na 150 C, da dobiju tamniju boju, oko 15 minuta.
Na maslinovom ulju ispržiti crni luk, pa dodati začine.
2. Pečene, oljuštene i oceđene paprike bez semenki iseckajte na sitne komadiće, dodati sirup od nara (ili nacedite malo soka od nara), iseckane pečene orahe, ljutu papriku, luk sa začinima, beli luk, so, biber i sok od limuna. Sve to dobro promešati i nakon toga ostaviti u frižider. Po nekim receptima u muhamaru se dodaju i prezle. Ukoliko vam se dogodi da je namaz tečnije strukture slobodno dodajte prezle.
NAPOMENA: Lakši način pripreme je da sve sastojke stavite u blender na kratko i napravite namaz od paprika.
Pred služenje, muhamaru možete preliti maslinovim uljem, i dodati naseckani peršun. Servirati uz libanski hleb, baba ganuš, humus, falafel, kao meze.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU