Черкеско пиле је класичан рецепт, који су смислили Черкези, народ са кавкаских планина, а усвојен је од стране царске османске кухиње
Ово "царско јело" се обично припрема као главно јело, али врло је згодно да се служи као пређело или као мезе.
Прочитајте : Лагана ЛАЗАЊА са кукурузом (РЕЦЕПТ)
Черкеско пиле је одлично јело од режњева пилетине у кремастом сосу од ораха и хлеба и као здраво јело без масних додатака одличан је предлог за лагани ручак уз зелену салату, барено поврће и тост хлеб. Такође можете да га искористите као пуњење за сендвич.
Састојци:
1 цело пиле или двоје веће груди
1 главица црног лука средње величине
1/2 кашичице бибера у зрну
5 чаша воде
шаргарепа, целер пашканат по жељи
За основу
300 г крупно млевених (туцаних) ораха
2 чена белог лука
4 кришке бајатог хлеба (средина без корица)
1,5 чаша пилеће супе
1 кашичица соли
пола кашичице коријандера у праху
За посипање (по жељи)
2 кашике маслиновог уља
1 кашичица алеве паприке
Припрема:
Груди или пиле исечено на комаде ставити у лонац налити водом, додати црни лук, зелен и бибер у зрну. Кувати на средњој ватри док месо не омекша.
Кувано месо процедити и оставити да се прохлади. Затим месо одвојити од костију и руком исцепкати на трачице.
Коцкице бајатог хлеба ставити у дубљу чинију па прелити водом у којој је кувана пилетина, додати истуцани бели лук, орахе, зачине и исцепкано месо па добро сјединити.
Пилетину пребацити на тањир за сервирање. Посебно загрејати маслиново уље и у њега додати алеву паприку, па тиме прелити пилетину. Украсити першуном.
Прочитајте још: Не бацајте вишак: Ако вам је остало ПИРЕ КРОМПИРА од ручка, направите ШУФНУДЛЕ (РЕЦЕПТ)
Може се сервирати и топло и хладно, као пређело или као главно јело.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ