Тесто може да буде и посно
Најбитнија ствар кад правите домаће кифлице, питу, погачу и остало пециво је да вам тесто буде добро. Многе домаћице мисле како је оно компликовано за припрему и зато избегавају, али са овим рецептом дефинитивно нема грешке. А како је у току Ускршњи пост наш предлог је да направите посно лудо тесто које може да стоји у фрижидеру и до 4 дана. Од њега можете да правите шта год желите, па тако и погачу за Велики петак.
Састојци:
- 1 кг брашна
- 50 г квасца
- 1 кесица прашка за пециво
- 600 мл топле воде
- 100 мл уља
- 1 кашика шећера
- 2 кашичице соли
Припрема:
У топлој води измрвите квасац и додајте шећер. Затим оставите да се активира неких 10 минута, а у другој посуди помешајте просејано брашно, прашак за пециво и со. У средину сипајте активирани квасац и уље, па умесите тесто. Од добијеног теста можете да правите пециво по жељи, а ако га нећете одмах користити науљите га и ставите у кесу, па у фрижидер. Тамо може да стоји 3-4 дана, а када га извадите обавезно га премесите.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ