За кафу од печурака прича се да је здравија алтернатива класичној кафи јер садржи екстракте лековитих печурака
Иако су различите мешавине кафе у тренду, овај концепт није ништа ново. Према неким изворима, печурке су се користиле као замена за кафу у Финској још за време Другог светског рата кад су зрна кафе била недоступна. Не треба ни спомињати да се печурке одувек користе у азијским земљама како у кулинарске тако и у медицинске сврхе (поготово у кинеској медицини).
Када говоримо о кафи с печуркама, треба рећи да се ради о мешавини млевених гљива и зрна кафе.
Уобичајене лековите печурке које се користе за припрему ове тренди кафе укључују:
- Цхага печурке
- Реисхи
- Кордицепс и неке друге
КАКО СЕ ПРАВИ?
Да би се направила кафа од печурака, оне се екстрахирају и од њих се прави органски прах у којем нема других адитива. Двоструким поступком екстракције печурке се затим дехидрирају, мељу у фини прах и мешају у млевена зрна каве. То се обично ради у размери 1:1.
ОВАКВА КАФА САДРЖИ МАЊЕ КОФЕИНА
Кофеин је ствар која се природно налази у неким намирницама попут зрна кафе, зрна какаа и листова чаја, али се такође додаје у синтетичком облику у другу храну и пиће.
Као што је споменуто, количина печурака у праху обично се комбинује с једнаком количином млевене кафе. Будући да прах од печурака не садржи кофеин, смањује садржај кофеина у коначном производу на пола, у поређењу с обичном кафом.
ПОТЕНЦИЈАЛНИ ЗДРАВСТВЕНИ БЕНЕФИТИ
Овакви производи још увек су недовољно истражени и испитани, па је нејасно да ли постоје позитивни или негативни здравствени ефекти мешања печурака и кафе. Сигурно је рећи да, иако лековите печурке и кава сами по себи имају неке утврђене благодати, постоје бројне непроверене здравствене тврдње о предностима кафе од печурака.
Иако постоје доступни докази који обећавају, потребно је више истраживања како би се проверили ти ефекти на здравље.
КОЈИ СУ НЕДОСТАЦИ?
Иако је кафа с печуркама можда узбудљива ствар коју бисте желели да пробате, треба узети у обзир неке недостатке. Главни недостатак је тај што тренутно недостају студије о здравственим ефектима оваквих напитака на људе.
Осим тога, кафа с гљивама је скупа. Често кошта двоструко скупље од уобичајене кафе.
Иако је за већину људи овај напитак можда сигуран, о томе је увек пожељно разговарати са својим лекаром, поготово ако узимате лекове или имате већ неке здравствене проблеме