Прављење џема од брескве је одличан начин да ово воће сачувате и за зимске дане
Домаћи џем од брескве савршен је уз доручак или ужину. Осим тога, сезона је за брескве. Бресква јсе може користити у многим рецептима због свог дивног укуса. Поред тога, садржи витамине, минерале, антиоксиданте и друга корисна активна једињења. Осим тога, овај начин исхране такође штеди новац и избегава употребу непотребних хемикалија које се обично налазе у слаткишима који се купују у продавници.
Прочитајте још: ПРИПРЕМА ЗИМНИЦЕ: Направите домаћи АЈВАР по ОРИГИНАЛНОМ рецепту
Пре свега, имајте на уму да шећер не само да заслађује џем, већ делује и као конзерванс и згушњивач. С друге стране, треба да будете свесни да брескве не садрже значајну количину пектина, па је вероватно да џем који правите нема типичну конзистенцију купљеног у продавници.
За овај рецепт ће вам требати лонац, лопатица и стаклене тегле за чување готовог производа. Традиционално препоручена пропорција домаћег џема од брескве је иста количина воћа и шећера. Међутим, ако се смањи количина заслађивача, може се добити интензивнији укус и самим тим мање штетан производ.
Прочитајте још: Ова НАМИРНИЦА највише гоји, а многима је НЕИЗОСТАВНИ део доручка: Најгоре је ако се једе уз јутарњу кафу
Састојци:
- 1 кг зрелих брескви
- 500 грама белог шећера.
- сок од 1 лимуна
Припрема:
Стерилизација тегли је прва ствар коју треба да урадите пре него што почнете да правите џем. Овај процес се састоји од прања тегли и поклопаца водом и детерџентом. Затим их потопите у лонац воде. Требало би да буду потпуно затворени, па је препоручљиво користити велики лонац. Кувајте тегле пола сата. Након овог времена, пажљиво их извадите, ставите наопачке на металну решетку и оставите да се охладе.
Брескве опрати, ољуштити и исећи на коцкице. Пажљиво уклоните кости. Ставите сецкане брескве у велику шерпу и додајте шећер. Ставите шерпу на тиху ватру и кувајте брескве 10 минута, повремено мешајући лопатицом да се шећер раствори у воћном соку.
Прочитајте још: Пилеће пљескавице са поврћем: Другачије од оних на које смо се навикли (РЕЦЕПТ)
У међувремену, исцедите сок од лимуна и додајте га у шерпу док наставите да мешате састојке. Када прокључа, додатно смањите ватру. Не заборавите да стално мешајте. Приближно време кувања је 30 до 45 минута. Међутим, овај период зависи од зрелости брескве и интензитета ватре.
Када воће омекша, можете користити миксер или блендер да џем добије глатку конзистенцију. Али, ако желите, џем можете оставити са комадићима воћа.
Узмите тањир, на њега ставите кашичицу џема и ставите у замрзивач на 5 минута. Након неколико секунди, требало би да постане густа и чврста. Ако се то не догоди, онда морате дуже да кувате.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ