Ово је традиционални мађарски дезерт, који је врло популаран на северу Војводине
Већина посластичарница, Сомлои Галушку прави од "остатака" торти и колача.
Прочитајте још: Посни ПАСУЉ на води који траје и по неколико дана: Испробајте ПРЕБРАНАЦ на ХИЛАНДАРСКИ НАЧИН (РЕЦЕПТ)
Оригинални рецепт је нешто захтевнији и компликованији, те смо нашли једноставнији рецепт како би вам поједноставили прављење овог традиционалног слаткиша:
Састојци:
ЖУТИ БИСКВИТ
4 јаја
4 кашике шећера
4 кашике брашна
1/2 кесице прашка за пециво
ЧОКОЛАДНИ БИСКВИТ
4 јаја
4 кашике шећера
3 кашике брашна
1 пуна кашика горког какао праха
1/2 кесице прашка за пециво
КРЕМ
2 кесице пудинга од ваниле
7 дцл млека
8 кашика шећера
250 мл слатке павлаке
ПУНЧ
2.5 дл воде
200 гр шећера
2 наранџе
1 дл рума
ЧОКОЛАДНИ ПРЕЛИВ
1.5 дл воде
100 гр шећера
200 гр црне чоколаде
1 дл рума
Поред тога, требаће вам и:
100 гр ситно сецканих ораха
2 кесице шлага
1 мање паковање чоколадних мрвица
Припрема:
Крем: У 7 дл млека скувати пудинг по упутству, прекрити фолијом и оставити да се охлади. Измутити 250 мл шлага и сјединити са охлађеним пудингом.
Жути бисквит: Одвојити жуманца од беланаца. Брашно и прашак за пециво сјединити па просејати. Умутити беланца, додати шећер, затим једно по једно жуманце. Кад се смеса сједини додати брашно, мешајући миксером на најмањој брзини или врло лагано варјачом,како смеса не би спала. У тепсију, пречника 25x35, ставити папир за печење и излити смесу. Бисквит ставити у предходно загрејану рерну (180°Ц) и пећи док благо не порумени. Затим охладити.
Када се све добро охладило, крећемо са слагањем:
Припремити две веће ватросталне чиније. Прво искидати чоколадни бисквит, прелити га пунчем, затим нанети крем, посути ситно сецканим орасима па прелити чоколадним преливом. Затим искидати жути бисквит, прелити га пунчем, нанети крем, посути ситно сецканим орасима па прелити чоколадним преливом. Од горе нанети шлаг, прелити са мало чоколадног прелива и посути чоколадним мрвицама.
Овај дезерт је потребно добро охладити, а затим га кашиком вадити у чинијице пре послуживања. Пријатно!
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ