Емил Жербо је правио најбоље слаткише у Европи крајем 19. века. Његова легендарна посластичарница се налази у центру Будимпеште, али његов колач можете да направите и сами.
Традиција је прва реч која падне на памет сваком ко на тањиру види жербо коцке. Колач који се прави без фила и стари, добро проверени укус.
Прочитајте још: Тајланд на тањиру: АНАНАС пуњен пиринчем и ПИЛЕТИНОМ за 20 минута (ФОТО)
Састојци:
- 4 жуманцета
- 4 кашике шећера
- 250 грама маргарина
- 500 грама брашна
- 1 квасац
- 1 шољица млека
- 150 грама млевених ораха
- тегла пекмеза од кајсија
- 9 кашика шећера
- 100 грама црне чоколаде
Припрема:
Прво помешајте жуманца, бутер и шећер, а онда додајте квасац који сте претходно ставили у шољу са мало топлог млека. Када се све сједини у глатку масу (то се најбоље постиже руком) полако додајте брашно. Обично се за тесто потроши читавих пола килограма, али веома је важно да тесто не постане крто, јер ће се тешко радити са њим.
Тесто мора да буде меко, да се лакше ради.
Поспите радну површину брашном и поделите тесто на четири дела. Први део развијте оклагијом у правоугаоник величине плеха. У плех ставите папир за печење па, полако, намотано на оклагију пребаците тесто.
Тесто прво равномерно намажите пекмезом од кајсија, па поспите млевеним орасима и кашиком шећера. Поступак поновите се другим делом и трећим делом теста. На четврту кору се ништа не посипа.
Прочитајте још: Доручкујте као на бечком двору: ЦАРСКЕ мрвице су КРАЉЕВСКО уживање! (ФОТО)
Укључите рерну на 220 степени и пеците колач 25 минута, односно док не порумени. Када извадите колач у малу шерпицу млеко у које, када се угреје, додајте издробљену чоколаду. Добро помешајте смесу и њоме прелијте кору колача.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ