При самој помисли да стојимо сатима поред шпорета лети ствара нам нервозу, па вам сада олакшавамо рецептима за сосеве за пасту
ПЕСТО
Свеж укус босиљка врхунац је овог једноставног соса.
Састојци:
1 мали чешањ чешњака
1/2 жличице кошер соли
2 жлице пржених пињола
85 г свјежег лишћа босиљка
1/2 шоље пармезана
3/4 шоље екстра девичанског маслиновог уља
Припрема:
Употребити страну куварског ножа да згњечите чешањ белог лука, додајте соли. Пребаците га у блендер или кухињски процесор с прженим пињолима. Дробите док се не формира паста. Затим додајте свеже листове босиљка, миксајући док се скрот не уситне.
Додајте пармезан и наставите док се све не сједини и претвори у пире.
Пребаците све у чинију и полако додајте екстра девичанско маслиново уље и зачините сољу. Чувајте песто у херметички затвореној посуди, прекривеној танким слојем уља, до 2 дана.
КАПРЕЗЕ
Претворити Капрезе салату у јело од тестенине је тако једноставно. Све што вам је потребно је да помешате своје омиљене резанце с маслиновим уљем, белим луком, чери парадајзом, комадићима сира "буррата" или "моззарелла" и свежим босиљком.
Састојци:
1/4 шоље екстра девичанског маслиновог уља
3 танко нарезана чешња белог лука
1/2 кашичице крупне соли
1/2 кашичице свеже млевеног бибера
450 г куване и оцеђене тестенине (најбоље пене, фусили)
неколико чери парадајза
450 г бурате или моцарела сира
Мали листићи босиљка
Припрема:
Помешајте маслиново уље, бели лук, со и бибер у великој чинији. Убаците кувану и оцеђену тестенину. Исецкајте парадајз и сир па и њега поспите по тестенини. Украсите листићима босиљка и додајте још мало бибера.
КРЕМАСТ СОС СА ДИМЉЕНИМ ЛОСОСОМ
Сосеви за тестенину заиста бити разноврсни, а ово је једна од оригинланијих идеја. Једноставно помешајте врућу тестенину по жељи с црвеним луком, крем сиром, свежим копром и димљеним лососом и летња вечера је спремна за онолико колико тестенини треба да се скува! Благи крем сир савршено ће уравнотежити слане, интензивне укусе капара и лососа.
Састојци:
340 г фарфалла (тестенина с лептир машном)
Крупна со и мевени бибер
1 мали црвени лук, нарезан на четвртине и танко нарезан
55 г крем сира, изрезан на мале комаде
1/4 шоље свежег копра
110 г димљеног лососа, исецканог на комаде величине залогаја
Припрема:
У ал денте скувану тестенину додајте крем сир, копар и лосос. Све добро промешајте и додајте 1/2 шољу воде из оне воде у којој сте кували јестенину како би се направио редак сос који облаже фарфале (сами процените колико је воде потребно). Лагано зачините сољу и бибером.
Пријатно!
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ