Pri samoj pomisli da stojimo satima pored šporeta leti stvara nam nervozu, pa vam sada olakšavamo receptima za soseve za pastu
PESTO
Svež ukus bosiljka vrhunac je ovog jednostavnog sosa.
Sastojci:
1 mali češanj češnjaka
1/2 žličice košer soli
2 žlice prženih pinjola
85 g svježeg lišća bosiljka
1/2 šolje parmezana
3/4 šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja
Priprema:
Upotrebiti stranu kuvarskog noža da zgnječite češanj belog luka, dodajte soli. Prebacite ga u blender ili kuhinjski procesor s prženim pinjolima. Drobite dok se ne formira pasta. Zatim dodajte sveže listove bosiljka, miksajući dok se skrot ne usitne.
Dodajte parmezan i nastavite dok se sve ne sjedini i pretvori u pire.
Prebacite sve u činiju i polako dodajte ekstra devičansko maslinovo ulje i začinite solju. Čuvajte pesto u hermetički zatvorenoj posudi, prekrivenoj tankim slojem ulja, do 2 dana.
KAPREZE
Pretvoriti Kapreze salatu u jelo od testenine je tako jednostavno. Sve što vam je potrebno je da pomešate svoje omiljene rezance s maslinovim uljem, belim lukom, čeri paradajzom, komadićima sira "burrata" ili "mozzarella" i svežim bosiljkom.
Sastojci:
1/4 šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja
3 tanko narezana češnja belog luka
1/2 kašičice krupne soli
1/2 kašičice sveže mlevenog bibera
450 g kuvane i oceđene testenine (najbolje pene, fusili)
nekoliko čeri paradajza
450 g burate ili mocarela sira
Mali listići bosiljka
Priprema:
Pomešajte maslinovo ulje, beli luk, so i biber u velikoj činiji. Ubacite kuvanu i oceđenu testeninu. Iseckajte paradajz i sir pa i njega pospite po testenini. Ukrasite listićima bosiljka i dodajte još malo bibera.
KREMAST SOS SA DIMLJENIM LOSOSOM
Sosevi za testeninu zaista biti raznovrsni, a ovo je jedna od originlanijih ideja. Jednostavno pomešajte vruću testeninu po želji s crvenim lukom, krem sirom, svežim koprom i dimljenim lososom i letnja večera je spremna za onoliko koliko testenini treba da se skuva! Blagi krem sir savršeno će uravnotežiti slane, intenzivne ukuse kapara i lososa.
Sastojci:
340 g farfalla (testenina s leptir mašnom)
Krupna so i meveni biber
1 mali crveni luk, narezan na četvrtine i tanko narezan
55 g krem sira, izrezan na male komade
1/4 šolje svežeg kopra
110 g dimljenog lososa, iseckanog na komade veličine zalogaja
Priprema:
U al dente skuvanu testeninu dodajte krem sir, kopar i losos. Sve dobro promešajte i dodajte 1/2 šolju vode iz one vode u kojoj ste kuvali jesteninu kako bi se napravio redak sos koji oblaže farfale (sami procenite koliko je vode potrebno). Lagano začinite solju i biberom.
Prijatno!
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU