Гојазност не мора нужно да буде резултат уноса превише хране у организам, показало је истраживање америчких научника који епидемију гојазности у Америци приписују прерађеним угљеним хидратима, који изазивају хаос у метаболизму.
Према групи стручњака, коју предводи Давид Лудвиг, ендокринолог са Харварда и у Бостонској дечјој болници, прави проблем није у конзумацији превелике количине хране.
Прочитајте још: Миришите маслиново уље и без муке мршавите! (ЈЕЛОВНИК)
Савремене прехрамбене кавике
Они верују да су главни кривци за гојазност "савремене прехрамбене навике које карактерише прекомерна конзумација хране са високим гликемијским индексом, посебно прерађених, брзо сварљивих угљених хидрата".
Прерађена храна утиче на хормоне
Објаснили су да конзумирање великих количина прерађених и скробних угљених хидрата утиче на бројне хормонске и метаболичке промене, које у телу резултирају складиштењем вишка енергије у облику масти.
Прочитајте још: Дијета ПУН ТАЊИР: 10 намирница које можете јести неограничено! (МЕНИ)
Квалитет хране је битан, а не квантитет
Научници тврде да ће квалитет хране коју особа конзумира, а не њена количина, утицати на то да ли ће се појединац угојити и на крају развити гојазност.
Није важно колико се једе ако је храна добра
Типични примери су помфрит, печени кромпир, бело тесто и пиринач, пахуљице од житарица и слатка пица. Ова врста хране изазива хормонски одговор који фундаментално мења наш метаболизам, повећава складиштење масти, повећање телесне тежине и гојазност, написали су научници у Тхе Америцан Јоурнал оф Цлиницал Нутритион.
Прочитајте још: Дијета којом се губе килограми и спречавају НАДУТОСТи гасови (ЈЕЛОВНИК)
Амерички стручњаци тврде да бисмо разумели епидемију гојазности, морамо да разумемо како храна коју уносимо утиче на наше хормоне и метаболизам.