Од када је пре четири године јапански ћелијски биолог Јошинори Осуми добио Нобелову награду за откриће апсолутно новог принципа исхране који се заснива на процесу гутања сопствених ћелија, интересовање за аутофагију у свету медицине не престаје.
То је зато што аутофагија истовремено организму помаже да смрша, подмлађује га и на дуге стазе чини здравим. Појам је настао из грчког језика и дословце значи “јести самог себе”.
Прочитајте још: Овог лета понесите за БРОЈ МАЊУ хаљину! Питате се како, а ми доносимо РЕШЕЊЕ
Процес конзумирања сопственог ткива се одиграва кроз метаболичке процесе настале услед изгладњивања или присуства различитих болести. Истраживачи верују да је аутофагија, заправо, механизам за преживљавање, односно помаже организму да остане у одличном стању. Јер, чак и када смо условно речено здрави, наше ћелије се оштећују током различитих метаболичких процеса.
Што су ћелије више у стресу, то се боље слаби
Како старимо, организам трпи све више оштећења због континуираног стреса и деловања слободних радикала. Аутоматски, ћелије су све више изложене деловању ослобођених токсина. Уз то, метаболички процеси се успоравају, мења се ендокрини систем, као и структура хормона, због чега организам у целости трпи неповољне промене.
Мршави се и побољшава имунитет, јер глад уништава бескорисне и малгне ћелије.
Управо у таквом тренутку започиње аутофагија. Циљано се устремљује на оштећене, али и активне ћелије које немају никакву улогу у организму и представљају вишак. Не заобилази ни малигне. Понашајући се тако, очигледно представља кључ у превенцији озбиљних болести, као што су: дијабетес, неуронске дегенеративне промене, болести јетре, аутоимуни поремећаји, разне инфекције, чак и канцер.
Аутофагија користи отпад произведен у ћелијама да би створила градивни материјал за поправку и регенерацију других ћелија, објашњавају стручњаци. Осим обезбеђивања градивног материјала и енергије за ћелије, поседује и друге добре особине. Штити нервни систем и подстиче развој можданих ћелија, чиме побољшава когнитивне функције мозга, структуру и неуропластичност.
Гладовање штити срце.
Покреће раст и развој ћелија срчаног мишића, штитећи срце од срчаних обољења. Побољшава имуни систем елиминишући међућелијске патогене. На тај начин смањује токсичност у организму, па самим тим штити ДНК. Спречава разарање здравих ткива, бори се против неуродегенеративних болести, уништава ћелије карцинома.
Прочитајте још: Имате вишак килограма? Када сте гладни помиришите ВАНИЛУ и ЧЕКАЈТЕ
На основу научних сазнања везаних за аутофагију, познати дијетолог Наоми Вител је развила нову дијету која се састоји од пажљиво бираних намирница, вежбања и додатака за мирнији сан. Све то утиче на ефикасније деловање аутофагије и успоравање процеса старења.