Иако и жуманце и беланце имају одређене бенефите, нутриционисти сматрају да оба дела нису подједнако нутритивна, и да један део јајета има предност у односу на други.
Многи доктори и нутриционисти препоручују јаја за доручак због високог садржаја здравих масноћа, витамина и протеина, а поред тога што су лака за припрему, постоје разноврсни начини спремања, као и креирање рецепта по укусу и жељама.
Ипак, они који воде рачуна о здравој исхрани треба да имају на уму да жуманце и беланце нису подједнако добри, и да се један део јајаета извдваја у нутритивном смислу у односу на други.
Прочитајте још: Која је разлика између СМЕЂИХ и БЕЛИХ јаја?
Шта је здравије - жуманце или беланце?
У једном великом јајету има око четири грама протеина. Више од пола садржаја протеина је у беланцету - и они су целовити протеини јер садрже девет аминокиселина.
С друге стране, жуманце садржи више масти, калорија и холестерола него што их има беланце
Беланце готово да нема масноћа, збпог чега се често налази на јеловнику оних који једу храну богату протеинима.
Калорије
Између беланаца и жуманаца постоји велика разлика у калоријској вредности - беланце има само 17 калорија, док их у жуманцету има 55, пише "Healthline".
Жуманце такође садржи есенцијалне нутријенте и витамине из јајета, као и каротеноиде топиве у мастима који штите вид и очи од стварања катаракта и других тегоба.
Закључак
Иако оба дела јајета имају посебне здравствене бенефите, треба истаћи да је у нутритивном смислу жуманце богатије од беланцета.
Ипак, жуманце треба конзумирати умерено јер садржи високи ниво холестерола.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ