Iako i žumance i belance imaju određene benefite, nutricionisti smatraju da oba dela nisu podjednako nutritivna, i da jedan deo jajeta ima prednost u odnosu na drugi.
Mnogi doktori i nutricionisti preporučuju jaja za doručak zbog visokog sadržaja zdravih masnoća, vitamina i proteina, a pored toga što su laka za pripremu, postoje raznovrsni načini spremanja, kao i kreiranje recepta po ukusu i željama.
Ipak, oni koji vode računa o zdravoj ishrani treba da imaju na umu da žumance i belance nisu podjednako dobri, i da se jedan deo jajaeta izvdvaja u nutritivnom smislu u odnosu na drugi.
Pročitajte još: Koja je razlika između SMEĐIH i BELIH jaja?
Šta je zdravije - žumance ili belance?
U jednom velikom jajetu ima oko četiri grama proteina. Više od pola sadržaja proteina je u belancetu - i oni su celoviti proteini jer sadrže devet aminokiselina.
S druge strane, žumance sadrži više masti, kalorija i holesterola nego što ih ima belance
Belance gotovo da nema masnoća, zbpog čega se često nalazi na jelovniku onih koji jedu hranu bogatu proteinima.
Kalorije
Između belanaca i žumanaca postoji velika razlika u kalorijskoj vrednosti - belance ima samo 17 kalorija, dok ih u žumancetu ima 55, piše "Healthline".
Žumance takođe sadrži esencijalne nutrijente i vitamine iz jajeta, kao i karotenoide topive u mastima koji štite vid i oči od stvaranja katarakta i drugih tegoba.
Zaključak
Iako oba dela jajeta imaju posebne zdravstvene benefite, treba istaći da je u nutritivnom smislu žumance bogatije od belanceta.
Ipak, žumance treba konzumirati umereno jer sadrži visoki nivo holesterola.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU