Сезонско домаће воће нам је кратко доступно, па смо га жељни, колико год да га једемо. Да му додатно не бисмо скратили рок употребе, важно је да га правилно чувамо на следећи начин.
Вишње би требало држати у добро затвореним кутијама. Немојте их одмах прати, већ непосредно пре јела, јер и најмања влага на плодовима подстиче развој плесни.
Прочитајте још: ПРОЗОР, микроталасну или ТУШ кабину ЕФИКАСНО ЧИСТИ ситница коју имате у КУХИЊИ
Брескве се, као и остало коштуњаво воће, могу чувати на собној температури, ако нису потпуно сазреле, а зреле у фрижидеру. То важи и за нектарине, али је најбоље да их држите на собној температури дан-два пре јела, како би омекшале и развиле пуну арому. Уколико су плодови кајсије мало зеленији, чувајте их на собној температури, а потпуно зреле у фрижидеру.
Најосетљивије је бобичасто воће, чувајте га у папирнатим кесицама у малој количини.
Крушке можете држати на полицама неколико недеља, а најбоље је у папирним кесама. Ово се односи само на плодове који нису потпуни омекшали. Ако желите да им убрзате сазревање, ставите међу њих понеку јабуку. Смокве никако не воле влагу, па их не треба држати у затвореним кутијама, радије их оставите у папирним кесама, у фрижидеру. Најдуже ће, ипак, опстати ако их држите у фрижидеру, на тањиру или у чинији, чак и до недељу дана.
Док је зелено и тврдо нека стоји у посуди на столу Фото: Пиксабеј
Најосетљивије је бобичасто воће (малине, купине, боровнице). Немојте га паковати у великим количинама, јер горњи слојеви тежином могу да оштете плодове на дну. Ово нежно воће веома је осетљиво на влагу, па га чувајте у отвореним чинијама или у паприним кесама.
Да не би проклијао кромпир мора да се покрије.
Лекари саветују да треба да будемо опрезни када је реч о конзумирању проклијалог кромпира. Наиме, кромпир садржи соланин, штетно једињење које служи као природни пестицид. У повећаној концентрацији се налази у зеленом, оштећеном или проклијалом кромпиру.
Прочитајте још: Погледајте ТРИК како да вам ИНСЕКТИ не упадају у пиће док се одмарате у башти
Уколико, ипак, користите проклијали кромпир, обавезно му уклоните клице! Токсичне су и могу да изазову главобољу или тегобе у варењу. Баците га и ако је мекан и смежуран. Користите искључиво тврд и здрав кромпир.