Božićni post počeo je danas, 28. novembra, i trajaće do 7. januara.
Post podrazumeva prelazak na drugačiji režim ishrane, a šta treba jesi i kako najlakše izbeći krize koje se dešavaju, govorila je nutricionistkinja Veroslava Stanković u Jutarnjem programu na RTS-u.
Nutricionistkinja je takođe posavetovala ljude koji žele da poste - na šta treba obratiti pažnju, i ko ne bi trebalo da posti.
Pročitajte još: Počinje BOŽIĆNI POST: Kako da pravilno postite i koje greške ne smete praviti
"Post je uzdržavanje pre svega od loših misli, hrana ide usput uz to. Ako niste spremni, onda ne treba da postite. Post jeste stres, ali zato treba da se pripremimo postepenim smanjivanjem količine hrane, da ne biste upali u psihološke zamke", objasnila je nutricionistkinja Stanković, pa se nadovezala na to kako izbeći krize za hranom.
"Mogu da se prave potaži, odlični su, ne samo bareno povrće koje ljudi ne vole, jer im izaziva psihološki momenat da će biti gladni. Uzmite hleb uz to, može potaž da se pravi od graška, tikve, od namirnica koje imaju malo više šećera, da se ne bi došlo do preterane gladi", rekla je Stanković i otkrila u kojim situacijama treba prekinuti post.
"Pre svega, naše misli će nam to pokazati. Ako krenemo sa nervozom i lošim mislima znamo da imamo problem. Onda treba prekinuti post, i što sveštenstvo kaže, ljudi koji imaju zdravstveni problem, deca i trudnice, trebalo bi da izbegavaju post. Stvarno zavisi, deca ne bi trebalo da poste, njima je neophodno meso kao i ljudima koji imaju teške oblike anemije. Čak i za trudnice nije toliko strašno, one će nadoknaditi ribom i mahunarkama kao što je pasulj. Ali treba se konsultovati ponekad sa doktorom ako ima zdravstvenih problema", zaključila je Stanković.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU