Svake godine sprovode se razna istraživanja na temu prisustva pesticida u namirnicama koje ljudi često konzumiraju, pretežno u voću i povrću.
To se radi tako što se ponovi proces koji te namirnice prolaze do nečije trpeze, odnosno one se operu i termički obrade, pa tim se tek onda mere nivoi prisutnih pesticida. Na vrhu liste ove godine našli su se jagode i zeleno povrće.
Pročitajte još: Zašto je dobro da pijemo NAPITAK OD CELERA?
Na drugom mestu je spanać, a potom slede kelj, raštan i listovi slačice.
Dalje na listi nalaze se razne vrste voća poput nektarina, jabuka, grožđa i trešanja. Na dnu liste nalaze se još i breskve, kruške, paprike, celer i paradajz. Većina spomenutih namirnica nalazila se na listi i ranijih godina, ali paprike, i ljute i babure, nešto su novo. To je zbog toga što mnogi usevi ovih namirnica nisu bili testirani u poslednje vreme i tek sada se podiže svest o tome.
Pročitajte još: Podiže imunitet i smanjuje šećer u krvi: Ova biljka koristi se vekovima u tradicionalnoj medicini, a ima brojne zdravstvene benefite
Ovo istraživanje pravi listu i namirnica koje imaju najmanje pesticida i skoro 70% ovih namirnica nije imalo ni tragove štetnih elemenata. Prvi među „najčistijim“ je avokado, a u vrhu su još i kukuruz, ananas, crni luk i papaja. Posle njih slede smrznuti grašak, plavi patlidžan, špargle, brokoli i kupus, a na dnu liste su kivi, karfiol, pečurke i razne vrste dinje.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU