Oglas
· · Komentari: 0

Koje povrće smemo, a koje ne bismo smeli da zamrzavamo?

Kada govorimo o zamrzavanju povrća i čuvanju u zamrzivaču, važno je znati da se ne priprema i ne čuva na isti način u zamrzivaču sve povrće.

1728201756_shutterstock_522663619.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Pored navedenog, treba znati da se za neke vrste povrća ne preporučuje čuvanje u smrznutom stanju.

Sveže i seckano povrće

Neke vrste povrća treba samo oprati, iseckati i spakovati u zamrzivač. Za njih je i zamrzavanje i odmrzavanje uglavnom prosto i jednostavno.

U povrće koje ne treba posebno tretirati pre zamrzavanja spadaju crni luk i paprika. Poželjno je ovo povrće iseckati, dobro spakovati u kese pa smestiti u friz.

Naročito je važno crni luk dobro spakovati (najbolje u duple kese), kako jak miris ne bi prešao na ostale namirnice u zamrzivaču.

Blanširano povrće

Povrće pre pakovanja u zamrzivač uglavnom treba blanširati. Blanširanje se vrši tako što se oprano povrće potopi u vruću vodu nekoliko minuta (2-5 minuta). Posle blanširanja, povrće treba ohladiti i spakovati u plastične kutije ili kese, pa smestiti u zamrzivač.
Za sledeće povrće stručnjaci (nutricionisti) tvrde da ga treba blanširati: boranija, brokuli, grašak, kukuruz, paradajz, prokelj, spanać, zeleniš za kuvanje…

Kuvano povrće

Pre zamrzavanja treba skuvati sledeće namirnice (povrće) : bela repa, tikva, paškanat, sladak krompir, šargarepa (pire od šargarepe)… Posle kuvanja, kada se ohladi, ovo povrće se pakuje u kese ili nešto slično.
Ukoliko se šargarepa ne skuva i ne napravi od nje pire, nije preporučljiva za čuvanje u zamrzivaču (ni cela ni seckana).

Šta ne treba zamrzavati

Neke vrste povrća ne treba čuvati u zamrzivaču zato što gube i oblik i korisne sastojke pa posle odmrzavanja prosto nisu za uporebu.

Nikako ne treba zamrzavati sledeće povrće: cveklu, šargarepu, karfiol, krastavac, plavi paradajz, zelenu salatu, praziluk, krompir, rotkvice, tikvice i špargle.

Ostale napomene i saveti

Važno je napomenuti da je povrće poželjno čuvati do 6 meseci zamrznuto u zamrzivaču. Duže od šest meseci u zamrzivaču se mogu čuvati boranija, brokoli, grašak, paradajz i paškanat, ali najviše do 12 meseci. Predugo čuvanje namrnica u zamrzivaču (više od 12 meseci) nije preporučljivo, jer se gube korisni sastojci a neke namirnice mogu biti i štetne po zdravlje posle tolikog čuvanja u smrznutom stanju.

(Krstarica)

BONUS VIDEO

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas