Сваке године спроводе се разна истраживања на тему присуства пестицида у намирницама које људи често конзумирају, претежно у воћу и поврћу.
То се ради тако што се понови процес који те намирнице пролазе до нечије трпезе, односно оне се оперу и термички обраде, па тим се тек онда мере нивои присутних пестицида. На врху листе ове године нашли су се јагоде и зелено поврће.
Прочитајте још: Зашто је добро да пијемо НАПИТАК ОД ЦЕЛЕРА?
На другом месту је спанаћ, а потом следе кељ, раштан и листови слачице.
Даље на листи налазе се разне врсте воћа попут нектарина, јабука, грожђа и трешања. На дну листе налазе се још и брескве, крушке, паприке, целер и парадајз. Већина споменутих намирница налазила се на листи и ранијих година, али паприке, и љуте и бабуре, нешто су ново. То је због тога што многи усеви ових намирница нису били тестирани у последње време и тек сада се подиже свест о томе.
Прочитајте још: Подиже имунитет и смањује шећер у крви: Ова биљка користи се вековима у традиционалној медицини, а има бројне здравствене бенефите
Ово истраживање прави листу и намирница које имају најмање пестицида и скоро 70% ових намирница није имало ни трагове штетних елемената. Први међу „најчистијим“ је авокадо, а у врху су још и кукуруз, ананас, црни лук и папаја. После њих следе смрзнути грашак, плави патлиџан, шпаргле, броколи и купус, а на дну листе су киви, карфиол, печурке и разне врсте диње.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ