Iako je neizostavna prehrambena namirnica, sa hlebom treba biti umeren.
Hleb je namirnica bez koje je gotovo nemoguće zamisliti bilo koje jelo, a zbog svog ukusa, savršeno ide uz doručak i ručak, pa čak i slatku užinu.
Međutim, iako je ukusan, hleb može imati negativan efekat na zravlje organizma, ukoliko se uzima u većim količinama.
Pročitajte još: Hleb morate konzumirati, ali samo ove tri vrste su IZUZETNO ZDRAVE
Ako preterujete sa ovom namirnicom, postoji mogućnost da vam se pojave neki od sledećih simptoma:
Problemi sa probavom
Ukoliko ste alergični na gluten,a a toga niste svesno, možete se često osećati naduveno, a možete imati i zatvor jer su creva blokirana. Najbolje što možete da učinite u ovom slučaju je da uradite niz testova kako biste videli da li ste alergični na gluten.
Čest osećaj gladi
Visokorafinisane žitarice, od kojih se pravi beli hleb i grickalice kao što su perece, štapići i krekeri, delovaće na organizam tako što će vas terati da jedete još više hrane bogate šećerima.
Posledica toga je i dobijanje viška kilograma, što se lako može izbeći ako pređete na proizvode od celih žitarica.
Jedna naučna studija je dokazala da proizvodi od celih žitarica mogu pomoći u gubljenju masnoće u predelu stomaka, dobijene od rafinisanih žitarica, jer sadrže više vitamina i minerala.
Foto: Piksabej
Koža sklona aknama
Hrana poput testenine, belog pirinča, rezanaca, žitarica, kao i svega što je napravljeno od belog brašna može da uzrokuje probleme sa kožom. Naime, dokazano je da su ljudi koji su konzumirali previše rafinisanih ugljenih hidrata imali 30% veći rizik od razvoja akni.
Uzrok toga je šećer kojim su ti proizvodi bogati, što povećava nivo insulina, a kao odgovor na to povećanje, androgeni hormoni postaju aktivniji i nastaju akne.
Pospanost nakon obroka
Kada konzumirate previše hleba u svakodnevnoj ishrani, velike količine insulina se oslobađaju u vaš krvotok, a insulin pomaže triptofanu, aminokiselini koja je zadužena za serotonin i melatonin, da ostane u krvi duže nego što biste želeli.
Seratonin i melatonin takođe podstiču san i pomažu u regulaciji ciklusa spavanja i buđenja, zbog čega se možete osećati pospano i dodatno smireno nakon obroka punog rafinisanih žitarica.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU