Kao i njegovi bliski rođaci - crni i beli luk i sremuš ima antibakterijska, antibiotska i antiseptička svojstva, ali je lekovitiji od njih.
Za dva do tri meseca može da reguliše visok krvni pritisak i ukloni tegobe povezane sa sužavanjem krvnih sudova, pa tako i štiti od srčanih bolesti i infarkta.
Pročitajte još: Poklanja se za 8. mart, a vekovima se koristi kao lek protiv kašlja (RECEPT)
Biohemičari tvrde da zbog obilja alina koji se pod uticajem kiseonika pretvara u alicin, sremuš čak i podmlađuje krvne sudove i čini ih elastičnim. Sremuš je bogat i etarskim uljima, vrednim mineralnim solima, šećerom, vitaminom C, karotenom...
Odličan lek za stomačne probleme: želudac, dijareju, nadimanje creva...
Delotvoran je kod problema sa želucem i crevima, dijareje, nadimanja i grčeva, a izvrstan je i za čišćenje creva. On je i čistač kože, i kad su u pitanju hronična kožna oboljenja i nečistoće, zaceljuje rane. Sveži listovi pročišćavaju bubrege i bešiku jer podstiču mokrenje.
Sremuš utiče i na bolje pamćenje i koncentraciju, pomaže kod respiratornih tegoba, protiv nesanice i vrtoglavice, blagotvoran je za osteoporozu i artritis, vezuje otrove i masnoće iz krvi, creva i želuca i izbacuje ih iz organizma, pomaže kod gihta i reume.
Pročitajte još: Beli luk pomaže kod HERPESA, evo i kako
Lekoviti sremuš nazivaju i medveđi ili divlji luk, koji travari zovu i "ubica otrova". Naime, nijedna biljka ne čisti tako dobro sistem za varenje i krv kao sremuš, zbog čega ga treba jesti što češće. U proleće je najdelotvorniji, predstavlja savršeni čistač krvi, žuči i jetre od toksina koji su se tokom zime nataložili u organizmu.
PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU