Tikva ili bundeva, kako je drugačije zovemo, važan je deo jesenje i zimske sezone. Sa bundevom možemo da napravimo brojna jela, a jedan njen deo zaboravljamo - semenke.
Sledeći put kada isečemo bundevu možemo da sačuvamo semenke. One su nutritivno veoma bogate, a prema istraživanjima pomažu u smanjenju anksioznosti.
Šta sadrže semenke bundeve?
Sadrže važne minerale poput magnezijuma, cinka, gvožđa i omega-3 masnih kiselina, koje su povezane sa boljim zdravljem mozga i smanjenom anksioznošću. Magnezijum pomaže da se nervni sistem drži pod kontrolom, a studije pokazuju vezu između povećanog nivoa omega-3 i smanjenih simptoma anksioznosti.
Pročitajte još: Zovu ih "SLATKIŠI PRIRODE": Zašto bi trebalo da više jedemo URME?
Seme bundeve možete kupiti u većini prodavnica, a naravno, možete i sami da ih odvojite ukoliko ste kupili bundevu.
Recept za pečenje semenki bundeve
Nakon što otvorite bundevu, isperite semenke pod hladnom vodom da biste ih odvojili od žilave pulpe. Zatim ih prokuvajte u slanoj vodi nekoliko minuta, ocedite i poređajte u jednom sloju i stavite da se peku. Pecite ih dok ne počnu da porumene.
Možete da ih stavite u salatu, grickate same ili mešati u smutije, kolačiće ili hleb.