Тиква или бундева, како је другачије зовемо, важан је део јесење и зимске сезоне. Са бундевом можемо да направимо бројна јела, а један њен део заборављамо - семенке.
Следећи пут када исечемо бундеву можемо да сачувамо семенке. Оне су нутритивно веома богате, а према истраживањима помажу у смањењу анксиозности.
Шта садрже семенке бундеве?
Садрже важне минерале попут магнезијума, цинка, гвожђа и омега-3 масних киселина, које су повезане са бољим здрављем мозга и смањеном анксиозношћу. Магнезијум помаже да се нервни систем држи под контролом, а студије показују везу између повећаног нивоа омега-3 и смањених симптома анксиозности.
Прочитајте још: Зову их "СЛАТКИШИ ПРИРОДЕ": Зашто би требало да више једемо УРМЕ?
Семе бундеве можете купити у већини продавница, а наравно, можете и сами да их одвојите уколико сте купили бундеву.
Рецепт за печење семенки бундеве
Након што отворите бундеву, исперите семенке под хладном водом да бисте их одвојили од жилаве пулпе. Затим их прокувајте у сланој води неколико минута, оцедите и поређајте у једном слоју и ставите да се пеку. Пеците их док не почну да порумене.
Можете да их ставите у салату, грицкате саме или мешати у смутије, колачиће или хлеб.