Ukusne su i mogu vam popraviti raspoloženje
Bez obzira na to sadrže li hemikalije koje smanjuju stres ili one koje podstiču oslobađanje hormona sreće i zadovoljstva, ova hrana može vam značajno pomoći u trenucima kada niste najbolje raspoloženi.
Kakao
Ukoliko ne možete da odolite čokoladi, imamo dobre vesti za vas — njen ključni sastojak može vam popraviti dan!
Kakao, naime, sadrži fenetilamin, sastojak ublažava simptome depresije i smanjuje stres, a mozak ga prirodno stvar kad smo zaljubljeni! Ovaj alkaloid podstiče otpuštanje endorfina, koji je zaslužan za dobro raspoloženje.
Spanać
Ova prava prirodna bomba gvožđa i obilja drugih hranljivih materija sadrži i folnu kiselinu, vitamin iz grupe B koji ima ulogu u lučenju dopamina, hemikalije koja deluje i kao neurotransmiter i kao hormon, a poznata je još kao "hormon zadovoljstva". Pored njega, u spanaću se nalazi i već pomenuti triptofan, pa zajedno značajno poboljšavaju raspoloženje.
Semenke bundeve
Ovo seme vrlo je bogato magnezijumom i cinkom i brlo je korisno za zdravlje, a interesantno je to što ima najmanje dva sastojka koja čine čuda za raspoloženje. Prvi je neurotransmiter glutamat, koji je ključan za smanjenje stresa, anksioznosti i razdražljivosti, a drugi triptofan, esencijalna aminokiselina, koja pomaže lučenje serotonina, tj. "hormona sreće".
Bademi
Ovaj plod veoma je bogat vitaminom B, koji pomaže stvaranje antistresnih hormona, a sadrži i dosta magnezijuma i cinka. Malo je poznato da i cink može da pomogne u popravljanju rasploženja jer ima važnu ulogu u regulisanju "komunikacije" ćelija u mozgu i odgovora našeg tela na stresne situacije. Zabeleženo je da ljudi koji imaju manjak cinka imaju veći rizik za razvoj depresije, poteškoće u učenju, lošiju memoriju i agresiju.
Čokolada
Ona je evergreen u grupi namirnica koje nas čine sretnima jer pomaže baš uvek – kod ljubavnih jada, stresa ili jednostavno nakon napornog dana, na sofi pred televizorom. Stručnjaci smatraju kako ona utiče na podizanje raspoloženja. Pored toga, doslovce sadrži serotonin, hormon dobrog raspoloženja.
No oprez – previše čokolade nije dobro za zube i zdravlje. Uzmete li povremeno jedan komadić s visokim procentom kakaa, to je sasvim u redu i također dobro za srce, cirkulaciju i krvne sudove.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU