Da bi se iskoristile sve prednosti brokolija stručnjaci za ishranu savetuju da se jede presan.
Zeleni cvetovi brokolija, koji mogu da se jedu sveži, u čorbi ili pripremljeni kao varivo, prava su riznica zdravlja. Jedan od najupečatljivijih kvaliteta ove namirnice je da ima jaka antikancerogena svojstva.
Pročitajte još: Zeleni ili crni čaj? Možda ste živeli u zabludi, ali ovo nisu ISTI NAPICI! Evo i koji je zdraviji
Naučnici su ustanovili da brokoli utiče na povećanje količine enzima koji pomažu telu da se oslobodi štetnih i kancerogenih materija. Osim toga, aktivne supstance koje sadrži ubijaju abnormalne ćelije.
Brokoli prija i zdravlju jetre, jer pomaže izlučivanje toksičnih supstanci. Zato se onima koji preteruju sa gaziranim sokovima, kafom ili alkoholom savetuje da na trpezi često imaju ovo povrće.
Prija jetri, jer izlučuje toksične supstance.
S obzirom na to da je brokoli bogat vitaminom B2, on pomaže i da se oči prilagode svetlosnim promenama. Nedostatak ovog vitamina može da dovede do brojnih upala oka, do zamućenosti vida i naprezanja očiju. Uz to, istraživanja su pokazala da dovoljan unos vitamina B2 sprečava razvoj katarakte ili sprečava njen napredak.
Pročitajte još: 6 MAGIČNIH KRISTALA: Doneće dobre vibracije, pozitivnu energiju i blagostanje
Naučna istraživanja potvrđuju i da hranljive materije iz brokolija podmlađuju organizma i tako ga štite od razvoja degenerativnih bolesti zglobova, demencije i kardiovaskularnih oboljenja. Takođe, pozitivno deluju i na očuvanje zdravlja kože i smanjuju pojavu bora.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU