Oglas
· · Komentari: 0

5 namirnica ne treba da kombinujete sa KAFOM: Mnogi zanemrauju ova "pravila"

Kako vi pijete kafu?

1733654823_shutterstock_2473392115.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Mnogi ne mogu da zamisle jutro bez mirisa i ukusa kafe, tog magičnog napitka koji nas razbuđuje za samo nekoliko trenutaka. Nekima je ona prvi ritual čim otvore oči, dok drugi uživaju u njoj nakon doručka. Ipak, kafa ima svoja pravila – postoje namirnice s kojima nikako ne bi trebalo da je kombinujete. Evo kojih pet kombinacija treba izbegavati:

Kafa i mlečni proizvodi – loša kombinacija za kalcijum i varenje

Dodavanje mleka u kafu može delovati kao savršen način da ublažite njen intenzivan ukus, ali nije idealno za zdravlje. Kofein ometa apsorpciju kalcijuma iz mlečnih proizvoda, što je naročito važno za starije osobe koje žele da očuvaju gustinu kostiju. Osim toga, mnogi mogu osetiti tegobe poput nadimanja ili otežanog varenja kada ove dve namirnice spoje. Ako ste ljubitelj kafe s mlekom, možda je vreme da razmislite o promeni navike. A Srbi najviše vole ovu kombinaciju.

Čokolada i kafa – kofeinski udar za telo

Kombinovanje čokolade i kafe može rezultirati prekomernim unosom kofeina. Ova kombinacija pojačava simptome poput nesanice, anksioznosti i ubrzanog rada srca. Uz to, šećer iz čokolade dodatno intenzivira efekat kofeina, što može dovesti do naglih oscilacija nivoa šećera u krvi.

Kafa i sok od pomorandže – previše kiseline za stomak

Naizgled osvežavajuća kombinacija kafe i soka od pomorandže zapravo je loša za probavni sistem. Kiselost oba napitka može izazvati povećanu proizvodnju želudačne kiseline, što rezultira žgaravicom ili probavnim smetnjama. Ova neprijatnost se javlja bez obzira na to da li je u pitanju sveže ceđen sok ili onaj iz prodavnice.

Kafa i alkohol – opasna iluzija energije

Iako kafa može delovati kao način da "neutralizujete" sedativni efekat alkohola, ova kombinacija vara vaš organizam. Stimulativni efekti kafe prikrivaju dejstvo alkohola, što može podstaći prekomernu konzumaciju i dehidraciju. Bez obzira na to da li je reč o pivu, vinu ili koktelima, ovu kombinaciju je najbolje izbegavati.

Začinjena hrana i kafa – udar na stomak

Kombinacija kafe i začinjene hrane predstavlja pravi izazov za probavni sistem. Obe namirnice podstiču proizvodnju želudačne kiseline, što može izazvati neprijatnu žgaravicu i opterećenje želuca. LJuta jela poput takosa sa čili sosom dodatno iritiraju stomak kada se uparuju sa kafom.

(Stil)

BONUS VIDEO

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas