Ukoliko ste gojazni, imate narušene vrednosti šećera u krvi i srčane probleme, često bi trebalo da jedete plavi patlidžan.
Ovo povrće pozitivno utiče na mozak, snižava loš holesterol u krvi i oslobađa od stresa.
Pročitajte još: Ne samo što je ZDRAV, od grickanja šake SUNCOKRETA se MRŠAVI!
Plavi patlidžan je povrće koje ima visok sadržaj vode i veoma malo kalorija. Ova njegova osobina čini ga idealnim u ishrani koja je isplanirana za gubitak kilograma. Iz sličnih razloga, plavi patlidžan je odličan i za srce, jer sadrži supstance važne za poboljšanje opšteg zdravlja.
Ko ga jede jednom nedeljno brže razmišlja!
S obzirom na to da sadrži veliku količinu biljnih vlakana uz veoma malo šećera, plavi patlidžan je sasvim poželjan u ishrani obolelih od dijabetesa tipa 2.
Pročitajte još: Jedete samo kada ste gladni? Evo zbog čega to NIJE DOBRO
Vlakna i ugljeni hidrati iz plavog patlidžana smanjuju nivo šećera u krvi kod obolelih. Konzumiranje ove vrste povrća umanjuje opasnost od visokog nivoa šećera, jer fenoli u plavom patlidžanu pomažu u "nadgledanju" nivoa glukoze.
Savršena namirnica za zdravlje Foto: Piksabej
Visok nivo fitonutrijenata u plavom patlidžanu pomaže moždanim funkcijama tako što poput zaštitnog omotača štiti mozak od slobodnih radikala i različitih vrsta povreda. Kompleks vitamina B pomaže u olakšanju od fizičke i mentalne napetosti. Uključivanje ovog povrća u nedeljni režim ishrane omogućava nam da mislimo mnogo brže i dinamičnije.
Pročitajte još: Gazimo ga, ŠUTIRAMO, bacamo, a od njega se pravi OBLOG za PROŠIRENE VENE
Plavi patlidžan sadrži i visok nivo gama aminobuterne kiseline. Reč je o amino - kiselini, koja ima sposobnost da smanji anksioznost, poboljša san i umiri opterećen um.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU