Oglas
· · Komentari: 1
PILETINA

STRUČNJACI PREKLINJU – NE RADITE OVO S PILETINOM! Užasna greška zbog koje reskirate zdravlje

Bez obzira na potencijalne opasnosti od pranja piletine, zaista nema razloga za takvu praksu.

1597051874_chicken-3212144_1280.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Mnogi piletinu pre pečenja detaljno peru vodom verujući da tako uklanjaju bakterije s mesa. Ipak, ovo nije dobro jer se bakterije samo šire sudoperom i kuhinjskim elementima, a mogu završiti i na odeći.

Pročitajte još: Ovde suncobran i ležaljke NE PLAĆATE, hrane ima KOLIKO ŽELITE, a za decu je sve BESPLATNO (FOTO)

Stručnjaci kažu da je jedini pravi način za potpuno uništavanje bakterija taj da se meso peče na odgovarajućim temperaturama. Većina ljudi koji peru piletinu misle kako na taj način uklanjaju bakterije s nje. Premda jesu u pravu kada pretpostavljaju da sirova piletina često vrvi od bakterija kao što je kampilobakterija ili salmonela, pranje vodom ne pomaže protiv toga.

I profesionalci se svađaju

Naprotiv, takva praksa čak pogoršava problem, jer voda može raširiti bakterije oko sudopera, po kuhinjskim elementima, pa čak i vašoj odeći. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti tvrdi da je jedini siguran način za eliminaciju bakterija kuvanje piletine do odgovarajuće temperature, a ova pravila se odnose i na druge vrste mesa i ribe.

Pročitajte još: Stručnjaci otkrivaju: Ove NAMIRNICE ne biste trebali da držate u FRIŽIDERU

Minimalna temperatura kuvane piletine treba biti 165 stepeni. Čak su i profesionalni kuvari podeljeni po ovom pitanju. Čuvena Julia Child bila je nepokolebljivi pristalica pranja piletine, dok je Ina Garten nedavno potvrdila kako nema potrebe za time.

Foto: Piksabej

Koja je u pravu? Garten na svojoj strani ima nauku, koja podržava njen stav, i bez obzira na potencijalne opasnosti od pranja piletine, zaista nema razloga za takvu praksu, osim eventualnoga robovanja dugogodišnjim navikama.

Pročitajte još: Jedite JABUKE i imaćete blistavo beo OSMEH

Ostajete li i nakon ovoga lojalni pranju piletine, pobrinite se barem da posle toga pravilno dezinfikujete sve površine s kojima je prskanje moglo doći u kontakt, kako bi se sprečila masovna kontaminacija.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas