Originalni recept za Švarcvald tortu mora da ima svaka dobra domaćica, jer ovoj poslastici napravljenoj na sledeći način niko ne može da odoli!
Švarcvald torta je jedna od omiljenih poslastica u Srbiji bez koje ne mogu da prođu svećani događaji, kao ni veselja. NJen poseban ukus obara sa nogu i najveće sladokusce, gotovo da ne postoji osoba koja je ne voli, a višnje joj daju neverovatan ukusa.
Donji sloj:
120 gr pšenično brašno
0,5 kašičice prašak za pecivo
2 kašike šećer
1 kašičica vanilin šećer (ili ekstrakt vanile)
60 gr puter (60)
1 komad belance
Kore za tortu:
6 komada žumance
3 kašike vode (tople)
200 gr šećer
1 kašičica vanilin šećer (ili ekstrakt vanile)
6 komada belance
150 gr pšenično brašno
60 gr kukuruzni skrob
2 kašičice prašak za pecivo
50 gr kakao prah
Za posipanje kora:
5 kašika višnjevača (bistra)
5 kašika voda
1 kašika šećer
Fil od višanja:
500 gr višnje iz konzerve
250 gr sok od višanja
30 gr šećer
3 kašike kukuruzni skrob
5 kašika višnjevača (bistra)
Šlag sa višnjevačom:
800 gr slatka pavlaka
60 gr šećer
1 kašičica vanilin šećer (ili ekstrakt vanile)
4 kašike višnjevača (bistra)
Dekoracija:
12 komada višnje
100 gr čokolada
Napomena: Prema savetima iskusnih poslastičara, najbilje bi bilo da fil od višanja i kore za tortu napravite dan pre. Potrebno je da budu dobro ohlađene pre nego što se doda šlag.
Način pripreme donjeg sloja:
To je tanka kora, koja se koristi kao donji sloj. Priprema se sa ohlađenim sastojcima. Testo mesite vašim rukama. Da biste dobili meku tortu, testo treba mesiti što je moguće kraće. Ostavite testo da se odmori u frižideru 30 minuta. Razvucite testo na podmazan 24 cm sud za pečenje kolača i pecite ga u zagrejanoj rerni na 175 C, oko 10 minuta.
Kako da napravite kore za toru?
Mutite mikserom žumanca i toplu vodu oko 3 minuta. Dodajte oko dve trećine šećera i vanilin šećera. Mutite opet oko 5 minuta. Mikserom mutite belanca, u posebnom sudu, dok ne postanu čvrsta, a zatim dodajte ostatak šećera i nastavite polako da mutite, više od jednog minuta.
Dodajte belanca u žumanca. Umešajte brašno, krompirov skrob, prašak za pecivo i kakao prah, u posebnoj posudi i sipajte pažljivo preko mase jaja. Pomešajte celu masu, veoma nežno sa kašikom (nežno prevrćite). Sipajte testo pažljivo u podmazan 24 cm sud za pečenje kolača i pecite ga u zagrejanoj rerni na 180 C oko 30 minuta.
Fil od višanja spremite na sledeći način:
Ocediti višnje i ostaviti 12 višanja na stranu, za dekoraciju. Pomešati skrob sa dve kašičice soka, zatim dodajte ostatak soka i šećera i kuvajte na srednjoj temperaturi, dok ne provri. Dodajte višnje i sačekajte dok ne provri, ponovo. Kada se trešnje ohlade, dodajte višnjevaču.
Šlag sa višnjevačom priprema: Mikserom mutite pavlakunekoliko sekundi, a zatim dodajte šećer, uz mućenje, dok pavlaka ne postane gust šlag. Pred sam kraj mućenja dodajte višnjevaču, i mutite do kraja.
Kako da sastavite Švarcvald torta?
Ohlađenu koru za tortu, isecite uzdužno na tri kore. Pomešajte višnjevaču, vodu i šećer, i pospite sve tri kore. Pospite 2 kašike soka od višanja po donjem sloju. Postavite preko donjeg sloja prvu koru. Na koru sipajte fil od višanja i rasporedite. Preko sipajte, otprilike 1/4 šlaga. Zatim postavite drugu koru. Preko druge kore sipajte, otprilike 1/4 šlaga. Preko druge kore postavite treću koru. Sipajte 3 kašike šlaga u kesu za ukrašavanje. Ostatkom šlaga premažite celu tortu. Kesom za ukrašavanje napravite ukrase na torti. Preko šlaga narendajte čokoladu. Na kraju, postavite 12 višanja, kao ukras.
Švarcvald torta bi trebalo da stoji u frižideru najmanje jedan sat, pre nego što je servirate, kako bi se različiti ukusi izjednačili.
Zanimljive činjenice o nazivu torte
Iako u nazivu nosi reč Švarcvald, ova torta nije dobila ime po čuvenim Švarcvald planinama, već po višnjevači koja je ponos tog područja. Ovim finim likerom se natapaju kore koje tako dobijaju karakterističnu aromu.
Sa druge strane, postoje tvrdnje da je naziv torte inspirisan tradicionalnom nošnjom žena iz regiona Švarcvalda, sa karakterističnim šeširom koji se zove Bolenhut, a koji ima velike crvene loptice na vrhu koje podsećaju na višnje.
Still
Bonus video:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU