Serotonin je neka vrsta hemijskog "prenosnika poruka" ili - jednom rečju - neurotransmiter koji učestvuje u brojnim procesima u telu.
U te procese spadaju dobro varenje i dobro raspoloženje, ali i redovan san, regulisan apetit i pozitivna osećanja.
Kad u telu ima dovoljno serotonina, raspoloženi smo i spremni za druženje, a kad ga je malo, osećamo se razdražljivo i impulsivno. Tada smo skloni agresiji ili neraspoloženju i anksioznosti. Dešava se da loše spavamo, iako se osećamo neprekidno umorni.
Seratonin direktno utiče na naše raspoloženje.
Nivo serotonina možemo da povećamo na prirodan način
Najjednostavniji način je izlaganje svetlu. Istraživanja pokazuju da nivo serotonina pada tokom zime, a viši je u leto.
Pročitajte još: Probajte LAST MINIT dijetu i gubite 2 KILOGRAMA DNEVNO
Ovo se poklapa sa utvrđenim sezonskim depresijama koje ugrožavaju mentalno zdravlje u kratkim, zimskim danima. Neophodno je da svakog dana provedete bar petnaestak minuta dnevno napolju, na suncu. To će podstaći i stvaranje dragocenog vitamina D. Tokom zime, možete da koristite jako osvetljenje u kući.
Fizička aktivnost i masaža, takođe, imaju terapeutsko dejstvo na stvaranje serotonina u organizmu. Zato bi bilo idealno da - kad ste već napolju - posvetite vreme i trčanju ili vežbanju. Svaka aerobna aktivnost je dobra - plivanje, vožnja rolera ili bicikla.
Piletina, ćuretina i riba.
Konačno, nivo serotonina u telu možete da podignete i hranom. Ali, ne direktno! U namirnicama nema ovog neurotransmitera, on nastaje u našem organizmu. Za to je potreban triptofan - amino kiselina koja se u našem mozgu pretvara u serotonin. Najviše triptofana ćete naći u namirnicama sa mnogo proteina, kao što su piletina i ćuretina, ali i riba.
Pročitajte još: Nisu važne KALORIJE, nego ODAKLE dolaze, a ŠEĆER stvara želju da se još VIŠE JEDE
Da bi sa lakoćom prešao sve barijere koje prirodno brane mozak, idealno je da triptofan bude praćen ugljenim hidratima - barem 30 do 40 grama u porciji. Triptofana ima u mleku i orašastim plodovima, pa se savetuje užina - ovsene pahuljice prelivene mlekom i seckanim orasima.
Dobri izvori triptofana su i druge vrste živinskog mesa, kao i jaja, soja i proizvodi od soje.
Od slatkiša, idealna je čokolada, a gde god možete dodajte semenke - susam, suncokret i bundevu.
PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU