Moderan tempo života i ishrane doveli su do toga da zatvor bude jedan od najčešćih probavnih problema.
Nedostatak fizičke aktivnosti, izloženost stresu i upotreba određenih lekova znatno doprinose problemu neredovnog pražnjenja creva. Istraživanja pokazuju da je glavni razlog ono što jedemo, odnosno ne jedemo. Naime, za redovnu stolicu svakodnevno je ishranom potrebno uneti barem 25 g vlakana, a studije pokazuju da tipična ishrana osigurava samo oko 15 grama.
Pročitajte još: Imate SLOBODAN DAN tokom dijete? Evo kojih pet namirnica će sprečiti PREŽDERAVANJE
Zato bi trebalo jesti više namirnica koje poboljšavaju probavu i uz koju ćete imati stolicu bar dva do tri puta nedeljno.
Ovsena kaša je takođe na listi namirnica koje prijaju stomaku. Pola šolje ovsenih pahuljica ima oko četiri grama vlakana.
Kokice su odlične - imaju mnogo vlakna.
Iako se na kokice gleda kao na hranu za zabavu, njima u stvari možete da povećate unos vlakana. Da biste osetili maksimalnu korist kokice pecite na što manje ulja i pazite koliko soli dodajete.
Među brojnim pozitivnim učincima jogurta i njegovih dobrih bakterija na ljudsko zdravlje, istraživanja ističu povoljan učinak i u terapiji loše probave.
Žitarice su blagodet Foto: Depozit
Ponedeljak
Doručak: ovsena kaša sa jogurtom, orasima i bademima
Ručak: testenine sa pečurkama i prazilukom i lanenim semenom
Večera: hleb, ajvar i sir
Pročitajte još: Osam namirnica koje će "pojesti" kilograme
Utorak
Doručak: bareno jaje, hleb i kupus salata
Ručak: podvarak sa suvim šljivama i orasima
Večera: teleće šnicle sa barenim povrćem
Četvrtak
Doručak: palačinke od heljde sa kajmakom
Ručak: krem-čorba od karfiola, belo pileće meso na žaru i zelena salata
Večera: prepečen hleb sa humusom i bareno jaje
Pročitajte još: Umor, nestabilna težina, problemi sa zdravljem: Šta sve ukazuje na to da se malo krećemo?
Petak
Doručak: ovsena kaša sa jogurtom i suvim šljivama
Ručak: sladak kupus sa mesom
Večera: integralni hleb, masline, sir i pršuta
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU