Dijeta - reč koja se u vašem rečniku koristi češće od drugih?
Reč "protein" mnogi doživljavaju u kontekstu sportske ishrane i izjednačavaju se gotovo sa anabolicima ili steroidima. Požurimo da vas uverimo - protein nema nikakve veze sa sintetičkim i hormonskim sredstvima za izgradnju mase. Protein je samo drugo ime proteina, prevedeno sa engleskog. Zato znajte da kada jedete meso ili pijete mleko, zasićujete svoje telo proteinima.
Pročitajte još: Saveti koji će vam pomoći da imate miran i kvalitetan san
Da bi mišići dobili potrebnu podršku i ne bi izgoreli tokom mršavljenja, proteini se moraju konzumirati svakodnevno. Prilikom mršavljenja telo pre svega uzima energiju iz ugljenih hidrata (ima ih i u mišićima u vidu glikogena), ali pošto ugljeni hidrati brzo sagorevaju i malo ih je u poređenju sa proteinima, telo počinje da troši energiju iz proteina.
Dakle, za sagorevanje masti u prvom redu potrebna su dva uslova: dovoljna količina proteina i fizička aktivnost.
A ako ga ne pojedete, odakle će doći zaliha? Tako je, iz sopstvenih mišića. I tek nakon što jede proteine, telo će preuzeti masti. Dakle, za sagorevanje masti u prvom redu potrebna su dva uslova: dovoljna količina proteina i fizička aktivnost. Tako dobijate lepo elastično telo. A količine bodibildera nemaju nikakve veze sa ovim, ovo je potpuno drugačiji način života, ishrana i trening. Ne govorimo o presušenim venama i monstruoznim bicepsima, već isključivo o vitkim ženstvenim oblicima i oblinama.
Pročitajte još: Otac mu je bio jedan od naših najpoznatijih glumaca, a evo kako izgleda majka Srđana Todorovića (FOTO)
Glavna greška
Obično se koriste dve formulacije: proteinska (proteinska) dijeta i gubitak težine sa proteinima. Na prvi pogled, iz zamenljivosti pojmova "dijeta" i "gubitak težine", jedna te ista stvar.
U stvari, ovo nije tačno. Proteini, kao što ste već razumeli, sami po sebi ne pomažu u gubitku težine. Samo vam omogućava da ne gubite mišićnu masu uz intenzivno sagorevanje kalorija. Gubitak težine pruža samo jednu formulu: količina kalorija koja se konzumira je manja od količine potrošene. A prelepo reljef i silueta dobijaju se samo jačanjem mišića fizičkim vežbama.
Prirodni izvor proteina
Meso i jaja
Najbolja i najprirodnija opcija proteina je prirodno meso, mleko i jaja. Većina izvora preporučuje pileća prsa kao najbolji izvor proteina. Ova pileća prsa puna su svih sajtova o sportskoj ishrani i zdravom načinu života!
Pročitajte još: Da li otvoreno vino ima rok trajanja? Ovoliko može da stoji
Mleko i mlečna pića
Sledeća vrsta prirodnog proteina su mlečni proizvodi. Mleko, sir, svježi sir, mlečna pića. Pokušajte da kupite domaće ili farmersko mleko (obavezno ga prokuvajte), a ako je u supermarketu, izaberite ono koje ima minimalni rok trajanja od 2-3 dana. Nema posebnih ograničenja u vezi sa sadržajem masti u mleku i kiselo-mlečnim napitcima - procentualni opseg ovde je obično od 1 do 4, a proizvod sa niskim sadržajem masti vredi izabrati samo ako je višak težine zaista visok.
Švapski sir
Odličan proizvod sa šik dijetalnim karakteristikama. Najbolji svježi sir je, naravno, domaći. Ne dozvolite da vam visok sadržaj masti smeta, jer je u ovom slučaju sadržaj masti najmanje zlo. Naravno, kada birate svježi sir na tržištu, pokušajte da ne uzimate onaj sa žućkastim slojem kreme, već običan bijeli, najbolje zrnaste konzistencije. Žuta kremasta, naravno, neobično je mekana i delikatnog ukusa, ali zaista ima nerazumno veliku količinu masti i, shodno tome, kalorija.
Pročitajte još: "Umreću s ožiljkom zbog Danilove nesreće": Nataša Bekvalac otvorila dušu o BIVŠIM MUŽEVIMA
Sir
Po vrednosti proteina, sir je na poslednjem mestu. Iako je sadržaj proteina u njemu izuzetno visok, ali je i masnoća neizmerena. Stoga, ako se svježi sir može jesti najmanje 200 grama odjednom, onda takav festival stomaka neće raditi sa sirom. Ali jutarnji sendvič sa sirom je veoma dobra opcija. Izaberite ne toliko skupe sorte sira koliko plemenite. Noble neće imati puno soli i raznih aroma. Meki sirevi kao što su bri i kamember mogu se smatrati isključivo delikatesom, ali ne i izvorom proteina. Ali sir kao što je mocarela i adige je veoma dobar.
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU