Da li postoji bolja poslastica tokom sezone svežih šljiva?
Donosimo vam predlog za pravu starinsku poslasticu, kojaje spremna za tili čas. Ako ste ljubitelj šljiva i dezerta sa šljivama, ovo je prava stvar za vas.
Sastojci:
Pročitajte još: Samo održavanje bazena košta kao MANJI STAN U BEOGRADU: Zavirite u dom fudbalera Nemanje Matića i njegove supruge (FOTO)
- 1/2 litra vode
- 20-25 šljiva
- 2 jajeta
- 250 grama griza
- 100 mililitara ulja
- 3-4 supene kašike oštrog brašna tip 500
- 1 kesica vanilinog šećera
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 1 kesica prezle, malo butera i ulja za prženje
- kristal šećer i cimet za valjanje na kraju
Priprema:
Oko pola litra vode sipati u dublji sud zajedno sa 100 mililitara ulja i ostaviti da provri. U to dodati griz, prašak za pecivo i vanilu, skinuti sa vatre i brzo mutiti da se ne naprave grudvice. Dobiće se masa slična onoj za princes krofne.
Pročitajte još: Radost u domu Lidije Vukićević: NJen naslednik podelio važnu vest (FOTO)
Kada se masa ohladi, u to dodati 2 jajeta. Ako je mnogo lepljiva, dodati 3-4 kašike oštrog brašna. Praviti knedle svaku sa šljivom unutra i kuvati u posoljenoj, ključaloj vodi dok ne isplivaju na površinu.
Prezlu propržiti na malo ulja i butera.
Na kraju, knedle uvaljati u prezlu, kristal šećer i cimet. Služiti tople ili hladne, po ukusu.
Bonus video:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU