Ako ih odložite na pravi način, kuvana jaja se neće brzo pokvariti.
Kuvana jaja su veoma ukusan, zdrav i hranljiv obrok pun proteina, vitamina i minerala, pa nije čudno što se često nalaze na meniju kada je u pitanju doručak, salata ili predjelo.
Ipak, ako se desilo da ste skuvali mnogo više jaja nego što vam je zaista bilo potrebno za pripremu obroka, postavlja se pitanje do kada ćete ih morati iskoristiti kako se ne bi pokvarila.
Pročitajte još: Koliko dugo JAJA smeju da stoje u FRIŽIDERU, a da se ne pokvare?
Kuvana jaja mogu biti jestiva u narednih sedam dana, tvrde američki naučnici iz Uprave za hranu i lekove (FDA).
Rok trajanja kuvanih jaja najviše zavisi od načina odlaganja u frižideru, stoga je jako važno pročitati sledeća uputstva, ako želite da vam kuvana jaja što duže potraju.
foto: Piksabej
Kad treba staviti kuvana jaja u frižider?
Kako bi kuvana jaja ostala sveža u narednih nedelju dana, odmah po kuvanju i hlađenju, odnosno najduže 2 sata nakon kuvanja treba ih odložiti u frižider.
Kad treba skinuti ljusku?
LJusku ne treba uklanjati dok se jaje potpuno ne ohladi, iako to mnogi čine čim skuvaju jaje. Međutim, to je jako pogrešno, jer se na taj način smanjuje rok trajanja kuvanim jajima.
Koliko kuvana jaja smeju biti na sobnoj temperaturi?
Kao i za svu kuvanu hranu, isto pravilo važi i za kuvana jaja - ako su dugo ostavljena na sobnoj temperaturi, nisu dobra za jelo. Kuvana jaja mogu izdržati maksimalno dva sata na sobnoj temperaturi.
Nakon tog vremena postoji velika mogućnost da su se jaja pokvarila.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU